Venäjän horjuttamassa maassa poliittinen kriisi – Pääministeri avoimena: Tämän takia löin hanskat tiskiin
Moldovan länsimielinen pääministeri Natalia Gavrilita on ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Gavrilita perustelee päätöstään sillä, ettei hallitus nauti hänen mielestään kansalaisten riittävää tukea.
Ukrainassa raivoava sota on aiheuttanut mittavia talous- ja turvallisuushuolia myös Moldovalle, josta osa on venäläismielisten separatistien hallinnassa.
Vuoden 2021 elokuussa pääministerinä aloittanut Gavrilita totesi pääkaupunki Chișinăussa pitämässään mediatilaisuudessa, että Moldovalla on lännessä ystäviä ja ”EU toivottaa Moldovan lämpimästi mukaan unioniin”.
– Mutta jos hallitus olisi nauttinut samaa tukea kotona (Moldovassa), olisimme edistyneet nopeammin.
Eurooppa-neuvosto myönsi Moldovalle EU:n ehdokasmaan aseman viime vuoden kesäkuussa.
Gavrilita kertoi The Financial Times -lehdelle aiemmin tällä viikolla, että Venäjä kohdistaa Moldovaan hybridisodankäynnin keinoja. Näitä ovat muun muassa disinformaation levittäminen, kyberhyökkäykset ja muut vaikutusoperaatiot.
Presidentti Maia Sandun odotetaan nimittävän uuden pääministerin vielä perjantain aikana.
Moldovan turvallisuuspalvelu kertoi torstaina, että Venäjä pyrkii horjuttamaan maan demokratiaa.
Moldova kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli kertonut julkisuuteen Kiovan päässeen Moskovan vihamielisen suunnitelman jäljille.
Zelenskyin mukaan Ukraina oli saanut estettyä Venäjän tiedustelun hankkeen ”Moldovan tuhoamiseksi”.
– Dokumentti osoittaa, kuka, milloin ja miten tuhoaisi Moldovan demokratian ja kaappaisi vallan Moldovassa, Zelenskyi sanoi vieraillessaan Brysselissä.
Moldovan valtio ja sen kansalaiset ovat ajautuneet suuriin talousvaikeuksiin Venäjän energiasodankäynnin takia.
Maassa on kärsitty esimerkiksi 30 prosentin inflaatiosta, ja lisäksi sähkön ja kaasun hinnat ovat nousseet.
Lisäksi entisessä neuvostotasavallassa on pelätty, että Venäjä yrittäisi vallata Moldovan, jos Ukrainan puolustus pettää maan eteläosassa.
Venäjällä on pysyvästi sotilaita Moldovaan kuuluvassa separatistialue Transnistriassa. Moskovan kutsuu joukkoja harhaanjohtavasti rauhanturvaajiksi.
Transnistria julistautui vuonna 1990 yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta yksikään YK:n jäsenmaa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä
Moldovassa on viime kuukausina ilmennyt kymmeniä perättömiä pommiuhkauksia ja poliittisia levottomuuksia.