Väyrysen asiamiehen mukaan kansalaispuolueessa yritettiin vallankaappausta

Oikeudessa kiistellään siitä, erotettiinko Väyrysen kannattajia puolueesta laittomasti
Kansalaispuolue

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään nyt valmistavassa istunnossa Paavo Väyrysen nostamaa kannetta kansalaispuolueen johtajuussotkuista.

Väyrynen vaatii mitätöitäväksi puoluehallituksen helmi-maaliskuussa tekemiä päätöksiä jäsenten erottamisesta ja ottamisesta sekä yhdistyksen kokouksessa tehtyjä päätöksiä uuden puoluehallituksen nimeämisestä. Väyrynen itse kuuluu erotettuihin jäseniin.

Oikeussalissa ovat vastaajina paikalla kansalaispuolueen kiistellyssä yhdistyksen kokouksessa maaliskuussa valitut puheenjohtaja Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtaja Piia Kattelus ja hallituksen jäsen Tuula Komsi.

Väyrynen ei ollut tänään paikalla oikeussalissa vaan häntä edusti valmisteluistunnossa oikeustieteen tohtori Kari Uoti.

Päätökset asetettiin täytäntöönpanokieltoon keväällä. Uoti ja kansalaispuolueen asianajaja Antti Sorjonen ovat aamupäivällä käyneet kiivasta keskustelua siitä, mitä kiellolle pitäisi tehdä.

Uotin mukaan keskeistä on se, että jäsenten ottamisilla ja erottamisilla pyrittiin ruuvaamaan jäsenkantaa, jotta Sami Kilpeläinen taustajoukkoineen sai haluamansa kaltaisen puoluehallituksen.

– Jos täytäntöönpanokielto kumotaan, asiattomasti toimineiden henkilöiden annetaan kaapata valta tässä puolueessa. Jäseniä on valittu ja erotettu mielivaltaisesti, jotta saadaan enemmistö tämän Kilpeläisen juntan kannattajia, Uoti sanoo.

Sorjosen mukaan helmikuussa erotettujen jäsenten osalta täytäntöönpanokiellolle ei ole perusteita, sillä he eivät itse moittineet päätöstä.

– Väyrynen yrittää toimia tässä liian suurella mandaatilla. Asia olisi erilainen, jos hänet itsensä olisi erotettu silloin. Lisäksi se, että puolueeseen on otettu jonkun kavereita, on poliittista toimintaa, ei juridinen syy toimeenpanokiellon voimassa pitämiseen, Sorjonen sanoo.

Väyrysen erottamisesta tehtiin päätös maaliskuisessa kokouksessa.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan toimeenpanokiellon jatkamisesta tai purkamisesta annetaan kansliapäätös lähiaikoina.

Itse pääkäsittelyyn päästään luultavasti kiinni vasta lomien jälkeen.

Puheenjohtajan mukaan alustava istunto tarvittiin, koska uusia väitteitä ja todisteita on esitetty niin paljon, että ne pitää käydä läpi ennen pääkäsittelyä.