Vasemmistoliitolta ei presidenttiehdokasta kesän puoluekokouksessa

Presidentinvaalit

Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan valinta ei ole kesän puoluekokouksen asialistalla, kertoo puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski.

Hän sanoo, että ehdokasasiaa ei ole puolueessa kunnolla edes käsitelty.

Kesäkuun puoluekokous on viimeinen ennen presidentinvaaleja. Lohikoski huomauttaa, että vasemmistoliitto asetti viimeksi presidenttiehdokkaan puoluevaltuustossa.

Presidenttipelin avasi torstaina Matti Vanhanen (kesk.) ilmoittaessaan , että hän pyrkii keskustan presidenttiehdokkaaksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaat sanovat, että kilpailu puolueen puheenjohtajuudesta on ennen kaikkea kilpailu puolueen linjasta, eikä henkilökilpailu.

Ehdokkaat Aino-Kaisa Pekonen, Jari Myllykoski ja Li Andersson puhuivat medialle vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Vasemmistoliitto järjestää puheenjohtajasta touko–kesäkuun vaihteessa neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Lopullisen päätöksen tekee puoluekokous kesäkuussa.

Puheenjohtajaehdokkailla on hieman eriävät näkemykset siitä, miten neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen pitää suhtautua.

Pekonen ja Andersson sanovat, että he sitoutuvat jäsenäänestyksen tulokseen.

– Mielestäni olisi jäsenistön väheksymistä, jos jäsenäänestyksen tulosta ei kunnioitettaisi, Pekonen sanoo.

– Jos häviän jäsenäänestyksen vaikka yhdellä äänellä, tulen vetäytymään ehdokkuudesta ennen puoluekokousta, Andersson linjaa.

Myllykoski sanoo, että hän ei halua puolestaan väheksyä puoluekokoukseen valittuja henkilöitä, sillä heidät on valittu sinne demokraattisen järjestelmän kautta.