Varoitus mahtitaloudesta: "Emme selviä ilman venäläistä energiaa"
Japani ei voi lopettaa öljyn ja maakaasun ostamista Venäjältä, suuren japanilaisen kauppahuoneen, Itochun johtaja Masahiro Okafuji sanoo The Financial Timesille (FT).
– Toisin kuin Eurooppa tai Yhdysvallat, Japani on lähes täysin riippuvainen ulkomailta tuotavasta energiasta. Siksi se ei voi katkaista välejään Venäjään talouspakotteista huolimatta.
– Todellisuudessa emme selviä, ellemme jatka (energian) tuontia Venäjältä.
Okafuji suhtautuu kriittisesti siihen, että yrityksiin kohdistetaan kasvavaa painetta asettaa geopolitiikka kaupankäynnin edelle. Talousjohtaja varoittaa potentiaalisista riskeistä, joita liittyy esimerkiksi avauksiin toimitusketjujen siirtämisestä samanmielisiin maihin.
– Se on väistämätöntä, mutta jos tämä trendi jatkuu, se vähentää yritysten investointihalukkuutta sekä niiden kykyä innovoida ja kilpailla – sillä on siis negatiivisia vaikutuksia globaaliin talouteen.
Japani on asettanut Venäjälle talouspakotteita monien länsimaiden tavoin. Se ei kuitenkaan ole vetäytynyt suurista energiaan liittyvistä hankkeista.
Tällä hetkellä Venäjä tuo Japaniin 9 prosenttia maan nesteytetyn maakaasun tarpeesta sekä 4 prosenttia öljyn tarpeesta. Japani sekä Intian valtionyhtiö ONGC Videsh investoivat edelleen merkittävästi Sahalinin alueella käynnistettyyn projektiin, jossa porataan öljyä ja maakaasua.
Amerikkalainen ExxonMobil on kuitenkin vetäytynyt hankkeesta.
Vaikka länsimaat ovat yrittäneet sulkea Venäjän ulos kansainvälisiltä markkinoilta, Okafuji ei usko pakotteiden estävän hyökkäyssotaa käyvän maan energiavientiä.
– On olemassa kaikenlaisia keinoja, liikemies sanoo. Hänen mukaansa esimerkiksi Kiina ja Intia jatkavat energian tuontia Venäjältä.
FT:n mukaan japanilaiset kauppahuoneet osallistuvat aktiivisesti projekteihin eri puolilla maailmaa. Niitä on perinteisesti pidetty Japanin talouden selkärankana, sillä saarivaltion omat raaka-ainevarat ovat rajalliset.