Varhaisella kannabiksen käytöllä dramaattinen ennuste – tuore väitös paljastaa riskit
Varhainen kannabiksen käyttö on yhteydessä suurempaan riskiin ajautua sairaalahoitoa vaativaan tahalliseen itsensä vahingoittamiseen, masennusoireyhtymään ja ahdistuneisuushäiriöihin myöhemmin elämässä.
Lisäksi kannabiksen käyttö heikentää mielenterveydellistä ennustetta erityisesti niillä nuorilla, joilla on myös lieviä psykoosin kaltaisia kokemuksia. Sen sijaan kannabiksen käytön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön yhteys hävisi, kun otettiin huomioon muiden päihteiden käyttö.
Löydökset käyvät ilmi lääketieteen lisensiaatti Alexander Denissoffin Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.
Denissoffin tutkimusaineistona oli Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1986. Vuosina 2001–2002 15–16-vuotiaat kohortin jäsenet vastasivat kysymyksiin kannabiksen ja muiden päihteiden käytöstä.
Tutkittavia seurattiin 33 ikävuoteen asti. Vastauksia verrattiin kansallisista rekistereistä kerättyihin diagnoositietoihin.
– Kyseessä on ensimmäinen yleisväestöpohjainen tutkimus, jossa tarkastelun kohteina olivat varhaisen kannabiksen käytön yhteys sairaalahoitoa vaativaan tahalliseen itsensä vahingoittamiseen tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, Denissoff kertoo.
Varhaisen kannabiksen käytön vaikutusta lieviä psykoottisia oireita kokeneiden nuorten mielenterveydelliseen ennusteeseen ei aiemmin ole tutkittu hyödyntäen yleisväestöpohjaisia kohorttiaineistoja.
Tutkimuksen keskeinen vahvuus on diagnostisten rekisteritietojen hyödyntäminen vastemuuttujina. Lisäksi sekoittavien tekijöiden harhan mahdollisuus on otettu ansiokkaasti huomioon erityisesti muiden päihteiden osalta.
– Ajatellaan, että kannabiksen käytön kaltaiset ympäristöriskitekijät ovat erityisen haitallisia nuorten kehittyvälle keskushermostolle. Lisäksi tiedetään, että useimmat mielenterveyden häiriöt puhkeavat viimeistään 30 ikävuoteen mennessä. Siksi juuri tutkimuksessa tarkastelun kohteena oleva ajanjakso on mitä keskeisin tutkittaessa kannabiksen käytön mielenterveydellistä ennustetta, Denissoff korostaa.
Kannabiksen ja psykoosin välisestä yhteydestä voidaan tutkimustiedon perusteella esittää varovaisia kausaalipäätelmiä, mutta Denissoffin tarkastelemien ei-psykoottisten mielenterveyshäiriöiden osalta tutkimusnäyttö on vielä liian ohut.
– Tulokset kuitenkin puoltavat käsitystä varhaisesta kannabiksen käytöstä epäsuotuisaa mielenterveyden kehitystä ennustavana tekijänä, Denissoff summaa