Vanhanen: Poliitikkojen ei pidä puuttua hoitajien palkkoihin koronakriisissä – “työnantajavastuut ovat siellä mihin ne kuuluvat“

Keskustan puoluevaltuusto

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei lämpene sille, että väliaikaisesti korotettuja sairaanhoitopiirien valtionavustuksia käytetään henkilökunnan palkkoihin.

Sairaanhoitopiirit ovat työnantajia, ja ne päättävät työnantajapolitiikasta, Vanhanen korosti vastatessaan keskustan puoluevaltuuston yleiskeskustelussa esiin nousseeseen kysymykseen terveydenhoitohenkilökunnan palkkauksesta koronatilanteessa.

Vanhasen mukaan keskustan, eduskunnan tai maan hallituksen ei tule ”sotkeutua palkkapolitiikkaan tai sen yksityiskohtiin”.

– Meillä on minusta lähihistoriassa aika huono esimerkki siitä, kun kokoomus otti vuoden 2007 eduskuntavaalien alla vaaliteemakseen Sari Sairaanhoitajan 500 euron palkankorotuksen. Siitä ei eduskunta eikä hallitus päätöstä tehnyt eikä se niille kuulunut, mutta se oli vähän niin kuin lupalappu työmarkkinoille, että nyt kustannukset saavat nousta, Vanhanen muistuttaa.

– Valitettavasti näin tapahtui, kustannukset nousivat juuri ennen finanssikriisiä.

Vanhanen sanoo, että osittain tämän seurauksena Suomi ei pärjännyt kilpailukyvyssä eikä päässyt nousukauteen mukaan finanssikriisin jälkeen.

– Vasta Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus korjasi sitä sillä tavalla, että pääsimme viime vuosikymmenen nousukauteen aivan loppuvaiheessa mukaan.

Vanhanen muistuttaa, että politiikan puolella palkkakysymykset hyödyttivät kokoomusta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, mutta korjaavista toimista kärsi viime vaaleissa keskusta.

– Pidetään näpit irti palkoista. Me arvostamme sitä työtä, jota koronan aikoina kaikilla työpaikoilla eri puolilla Suomea tehdään, mutta työnantajavastuut ovat siellä mihin ne kuuluvat.