Matti Vanhanen ehdottaa MT:n blogissa: “Suomesta uusi Piilaakso – EU:n ulkopuolisille huippuosaajille pikalinja Suomeen““

Huippuosaaminen

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kaipaa valtion toimia edesauttamaan ja kehittämään Suomesta Piilaakson kaltaista osaamiskeskittymää.

Vanhanen muistuttaa haastaneensa jo syyskuun alussa ministeriöitä uudenlaiseen maahanmuuttopolitiikkaan.

– Ehdotin, että tarjoaisimme EU:n ulkopuolisille huippuosaajille ja start up -yrittäjille pikalinjan Suomeen. Henkilö, joka tuo oman yritystoimintansa, tutkimusosaamisensa ja verkostonsa tänne, voisi saada itselleen ja perheelleen oleskelu- ja työluvan jopa kahdessa viikossa, hän toteaa Maaseudun Tulevaisuuden blogissa.

Vanhasen mukaan hänen aloitteensa sai budjettiriihessä muiden hallituspuolueiden tuen.

– Odotettavissa on, että jo ensi vuoden alkupuolella saamme käyttöön uuden nopean työlupien väylän erityisosaajille. Tarkoitus on tuoda Suomeen huippuosaamista, innovaatiokykyä, pääomia ja pidemmän päälle myös investointeja.

Koronasta toipumiseen tarvitaan Vanhasen mukaan kasvupotentiaalin vahvistamista.

– Aloitteeni voi ensi kuulemalta tuntua pieneltä uudistukselta. Ihmisten ja yritysten toiminta on kuitenkin koronan vaikutuksesta muuttunut. Meneillään on lisäksi kansainvälisen politiikan epävarmuuden, ilmastonmuutoksen riskien, luonnonilmiöiden sekä teknologiakehityksen aikaansaama suuri murros, hän muistuttaa.

Vanhasen mielestä osaajia olisi houkuteltavissa jopa Kalifornian Piilaaksosta.

– Piilaakso on tullut tunnetuksi luovia ihmisiä ja pääomia houkuttelevana alueena. Kuitenkin juuri siellä osaajat nyt pohtivat itselleen ja perheelleen turvallista ja vakaata arjen ympäristöä.

– Suomi on tunnettu maailman onnellisimpien ihmisten maana – vaikka emme sitä aina itse meinaa uskoakaan, hän kirjoittaa.