Valkovenäläisen pikajuoksijan kone saapui Wieniin, matka jatkunee Puolaan

Puola myönsi Valko-Venäjän urheilujohtoa kritisoineelle Krystsina Tsimanouskajalle maahantuloviisumin humanitaarisin perustein.
Valko-Venäjä

Valkovenäläistä pikajuoksijaa Krystsina Tsimanouskajaa kuljettava kone on saapunut Japanista Itävallan Wieniin.

Uutistoimisto AFP:n paikalla olleen toimittajan mukaan olympiaurheilijaa oli vastassa lentokentän vip-kuljetuksiin käytettävä auto ja kaksi poliisiautoa, joiden oli tarkoitus saattaa urheilijaa. Wienistä Tsimanouskajan oletetaan jatkavan matkaansa Puolaan, joka myönsi hänelle maahantuloviisumin humanitaarisin perustein.

–  Tietojemme mukaan hän jatkaa matkaa Varsovaan tänä iltana, Itävallan ulkoministeriön edustaja kertoi.

Paikalla kentällä oli myös monia toimittajia, mutta pikajuoksija ei ole ainakaan tämänhetkisten tietojen mukaan puhunut median edustajille.

Tsimanouskajan oli alun perin tarkoitus lentää aikaisin aamulla Suomen aikaa Tokiosta suoraan Varsovaan, mutta matkasuunnitelma muuttui viime hetkellä.

Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon on kerrottu yrittäneen pakottaa Tsimanouskajan palaamaan Tokion olympiakisoista Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun pikajuoksija oli kritisoinut maansa urheilujohtoa.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi tiistaina keskustelleensa Tsimanouskajan kanssa. Pääministeri kuvasi juoksijaa rohkeaksi ihmiseksi, josta pidetään hyvää huolta.

–  Voin vakuuttaa, että hän voi luottaa Puolan tukeen ja solidaarisuuteen. Varsovassa hän voi elää vapaasti, ja jos niin haluaa, myös saada lisää apua, pääministeri kirjoitti Facebookissa.

Juoksijan mies on niin ikään lähtenyt Valko-Venäjältä. Perheen on tarkoitus kohdata Puolassa. Puolan edustaja kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että myös pikajuoksijan aviomiehelle on myönnetty humanitaarinen viisumi.

Itävallan media on spekuloinut, että pikajuoksija voisi päätyä valitsemaan asuinmaakseen Itävallan, joka on hänen valmentajansa kotimaa.

Itävallan viranomaiset ovat kiistäneet väitteet. Maan ulkoministeriö kuitenkin totesi kannanotossaan aiemmin, että jos pikajuoksija haluaa hakea turvapaikkaa Itävallasta, tämä voi luottaa maan viranomaisten tukeen.