Valkoposkihanhet syksyllä eduskunnan pöydälle, MT uutisoi – Kalmari kannattaa metsästystä

Valkoposkihanhet

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) kannattaa valkoposkihanhien metsästyksen sallimista ja hyödyntämistä ruokana.

– Tämä on järkevää niin ruokahävikin vähentämisen kuin luonnonvarojen kestävän käytön kannalta. On osa huoltovarmuutta, että luonnonvaroja ei haaskata, Kalmari sanoo Maaseudun Tulevaisuudessa (MT).

Kalmari huomauttaa, että hanhien kanta on 1,3 miljoonaa ja se kasvaa vuosittain 10 prosentilla, joten lajin statuksen ja metsästysmahdollisuuden muuttaminen olisi perusteltua. 

Kalmari korostaa kuitenkin lehdelle, että mitä tahansa uhanalaista lajia ei pitäisi ruveta ampumalla harventamaan.

– Vain silloin kun laji alkaa runsastumaan niin, että siitä on haittaa muille eläinlajeille, maaseudun elinkeinoille tai asumiselle.

Valkoposkihanhet tulevat syksyllä eduskunnan pöydälle, kun käsittelyyn tulevat sekä kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) jättämä lakialoite valkoposkihanhien hyödyntämisestä ruokana että kansalaisaloite valkoposkihanhen metsästyksen sallimisesta.

Myllykosken lakialoiteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa.

Kalmarin mukaan eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet siihen, että aloitteiden käsittely viedään maaliin syyskuussa. Molemmat aloitteet on laadittu jo vuonna 2021.