Vaiettu ongelma kylvää merissä kauhua, WWF raportoi – kilpikonnia uhkaa kivulias kuolema

Ympäristö

Hylätyt tai hukkateille joutuneet kalanpyydykset vahingoittavat ja tappavat merieliöitä enemmän kuin mikään muu merien muovijäte, ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti kertoo.

– Kun kalanpyydys hylätään, kadotetaan tai joutuu meressä muulla tavoin hukkateille, se jatkaa merieliöiden vahingoittamista ja tappamista kymmeniä, jopa satoja vuosia, WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo sanoo tiedotteessa.

Näitä niin sanottuja haamupyydyksiä ovat muun muassa hylätyt tai kadonneet verkot, troolit ja rysät.

Haamupyydysten vahingoittamien lajien määrä on kaksinkertaistunut runsaassa 20 vuodessa, WWF raportoi.

Ne aiheuttavat vahinkoa kahdelle kolmasosalle kaikista merinisäkkäistä, puolelle merilintulajeista ja kaikille merikilpikonnalajeille. Kilpikonnille haamupyydykset aiheuttavat usein hitaan ja tuskallisen kuoleman.

Samalla pyydykset vahingoittavat merien elinympäristöjä ja uhkaavat rannikoiden asukkaiden ja kalastajien toimeentuloa.

Ongelma on maailmanlaajuinen.

– Vaikka ongelma pahenee edelleen, hallitukset tai yritykset eivät juurikaan ole kiinnittäneet siihen huomiota, järjestö lausuu.

WWF penääkin koordinoitua toimintaa kaikkialla maailmassa. Kansainvälisellä sopimuksella saataisiin muiden muovituotteiden lisäksi myös kalanpyydyksille maailmanlaajuisesti kattava tuottajavastuu.

– Tämän vuoksi kehotamme hallituksia ja elinkeinoelämää tukemaan YK:n uuden, muovipäästöjä koskevan, sitovan ja kansainvälisen sopimuksen perustamista, Soirinsuo sanoo.