Keskustalainen tyrmistyi Vaasan kiireestä sulkea terveysasemia – kokoaa vastarintaa ja rummuttaa jatkoaikaa
Kaupunginvaltuutettu Aleksi Koivisto on viime aikoina ihmetellyt Vaasan valtapuolueiden toimintaa.
Hän kertoo Suomenmaalle, että Gerbyn ja Ristinummen terveysasemilta ollaan lakkauttamassa suurin osa toiminnoista.
– Moneen järkeen tämä ei mene. Toimivien terveysasemien lakkauttaminen ei ole fiksua talouden, terveyden tai työhyvinvoinnin kannalta. Miksi Vaasan valtapuolueet ovat tästä hiljaa, ja miksi tätä ei perustella vaasalaisille?
– Kesken koronakriisin ei olisi turvallista lakkauttaa näitä asemia, Koivisto korostaa.
Moni vaasalainen miettii Koiviston mukaan sitäkin, miten käy entisen maaseutukunta Vähänkyrön terveysaseman, jos suuremmaltakin väestöpohjalta lähtee terveyspalvelut.
Päätös Gerbyn ja Ristinummen toimintojen lakkauttamisesta on tehty jo useampi vuosi sitten, mutta vasta nyt asia on noussut enemmän julkisuuteen. Päätös liittyy osaltaan Vaasan keskussairaalan laajentamiseen.
Sairaalan yhteydessä uuteen H-taloon keskitettäisiin pääosa kaupungin terveyspalveluista, jotka näin ollen lähtisivät Gerbystä ja Ristinummelta. Samoin Kirkkopuistikon terveysasema ollaan lakkauttamassa, mutta se sijaitseekin melko lähellä tulevaa H-taloa.
H-talo on tarkoitus avata kuluvan vuoden aikana. Vuodesta 2023 alkaen Gerbyn ja Ristinummen palveluiden olisi tarkoitus olla siirretty H-talolle.
Keskustalainen valtuutettu Koivisto moittii sitä, että valtapuolueiden on tarkoitus keskittää terveyspalvelut.
– Loppiaisena sain kolmannen koronarokotteen Gerbyn terveysasemalla. Siellä oli todella hyvä asiakaspalvelu ja siistit tilat. Siinä odotusaulassa ihmeteltiin, miksi 15 000 asukkaan alueelta lakkautettaisiin omat terveyspalvelut. Ensin lähtisi lääkärit, sittenkö hoitajat ja neuvolat?
– Keskustan linja on selvä: Ei todellakaan rehdata mummoja ja muksuja takseilla eikä keskitetä toimivaa. Vaasan H-talon ympäriltä tulee loppumaan parkkipaikatkin. Ei tuo ole logistisestikaan järkevää, ja se vaikeuttaa monen arkea, Koivisto moittii.
Koiviston mukaan keskusta haluaa torpata lakkauttamiset keräämällä mahdollisimman paljon väkeä asian taakse.
– Haluamme yhteistyössä yli kieli- ja puoluerajojen kerätä porukkaa sen puolesta, että terveysasemat saavat jatkoajan.
Koivisto luottaa siihen, että tuleva aluevaltuusto ehtii vielä perua Vaasan päätökset, kun vastuu soteverkostosta siirtyy sille.
Myöhemmin Koivisto vielä täsmensi Suomenmaalle, että Vaasan päätösten mukaan muutto alkaisi jo syksyn kynnyksellä.
– Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymän sote-infossa tiistaina 11. tammikuuta kysyin asiaa ja sieltä linjattiin, että Vaasan päätöksien mukaan keskitetään. Päätökset toki tehtiin ennen korona-aikaa, mutta Vaasan tahtotila on ollut selvä: Ristinummen ja Gerbyn terveyspalveluja H-taloon siirretään elokuussa 2022.
– Vaasan keskusta ei tätä kannata. Lyömme aluevaltuuston pöytään vaatimuksen jatkoajasta!
Tästä myöhemmin Suomenmaa sai vastauksen vielä Camilla Ahlskogilta Vaasan sairaanhoitopiiristä.
– Uusi rakennus luovutetaan hyvinvointialueelle elokuussa 2022. Sen jälkeen seuraa vielä hyvinvointialueen omia valmisteluja ennen muuttoa. Tarkkaa käyttöönottopäivää ei ole vielä päätetty. Suunnitelmien mukaan muutto tapahtuisi kuitenkin syksyllä 2022, Ahlskog kertoo sähköpostitse.
Mitä valtapuolueiden edustajat sitten sanovat? Suomenmaa kysyi asiaa Vaasan suurimpien puolueiden RKP:n, SDP:n ja kokoomuksen johtohahmoilta.
Vaasan sairaalan laajan päivystyksen ja H-talon puolesta voimakkaasti puhunut valtuuston puheenjohtaja, kansanedustajanakin toimiva RKP:n Joakim Strand huomauttaa, etteivät kaikki palvelut katoa.
– Gerbyssä ja Ristinummella tulee olemaan palveluita jatkossakin. H-talo vahvistaa omalta osaltaan keskussairaalamme kokonaisuutta, mikä on äärimmäisen tärkeää niin korketasoisten palveluiden näkökulmasta kuin strategisestikin.
Keskustan suuntaan Strandilla on kahdenlaisia terveisiä.
– Muistissa valitettavasti on, kuinka keskustalainen soteministeri vastoin asiaperusteita vastusti Vaasan keskussairaalan kehittämistä laajan päivystyksen sairaalana. Toivottavasti siihen keskusteluun tai taisteluun ei tarvitse ikinä palata.
– Itse arvostan tänä päivänä erittäin suuresti hallitusyhteistyötä keskustan kanssa. Vaasassa meneillään olevat ja myös tulevat teolliset jätti-investoinnit ja uudet yksityisen sektorin työpaikat takaavat omalta osaltaan sen, että myös julkisia terveyspalveluita tulee olemaan laajasti saatavilla. Useampi keskustalainen ministeri on tehnyt erinomaista työtä kansallisen akkustrategian toimeenpanossa, Strand kiittää.
SDP:n ja kokoomuksen edustajat toteavat, että aluevaltuustoilla on lopulta asiassa sananvalta. Strandin tavoin he korostavat, että jotkin palvelut, kuten neuvolapalvelut, säilyvät asemilla.
– Nämä ovat niin sanotun vanhan ajan aikana tehtyjä päätöksiä, kun keskussairaalan laajennusta, H-taloa lähdettiin suunnittelemaan. Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt päätöksen, että nämä kaksi terveysasemaa siirretään joiltain osin uuteen, valmistuvaan keskussairaalaan, kokoomuksen Marko Heinonen avaa.
– Aluevaltuusto tulee linjaamaan uudestaan, miten nämä tullaan organisoimaan.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, SDP:n Maria Tolppanen korostaa myös, että aluevaltuusto päättää asiasta loppuviimeksi.
– Olemme aikamoisessa pyörityksessä tällä hetkellä, itse asiassa kukaan ei tiedä tarkkaan, miten kaikki tulee menemään. Päätöksiä on tehty, mutta toimivatko ne päätökset, ja mikä sitten on kansalaisten etu, niin se jää nähtäväksi.
SDP:n ja kokoomuksen ryhmissä ei ole kunnallisella tasolla muodostettu virallisia kantoja kysymyksestä, sillä tarvettakaan ei ole asian mennessä aluevaltuustolle.
Sekä Tolppanen että kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana toimiva Heinonen ovat henkilökohtaisesti sitä mieltä, että palveluita ei tule turhaan lakkauttaa tai keskittää.
– Kyllä tämän kokoisessa kaupungissa myös kaupunginosissa tulee olla lähilääkärit. Kyllä siitä aika sumppu tulee, jos nämä ovat vain yhdessä paikassa, Tolppanen toteaa.
– Kannattaa muistaa, että viidesosa koko kansasta on 65-vuotiaita, ja näistä ihmisistä joka kolmannella on muistisairaus. Tästä pitää kantaa huolta, ja ihmisen pitää päästä lääkäriin kun sitä tarvitsee, ja lääkärin täytyy löytyä läheltä, hän jatkaa.
Neuvotteluita siirtymisistä käydään koko ajan, Heinonen kertoo.
– Omasta mielestäni lähipalvelut pitää säilyttää, sillä niin paljon toimintoja kuin nyt on, ei yksinkertaisesti mahdu keskussairaalan mäelle.
Keskustan Koivisto olisi toivonut Vaasan valtapuolueilta avoimuutta koko matkan ajalta. Nyt hän korostaa, että keskustan johdolla kerätään asian taakse mahdollisimman suuri joukko valtuutettuja yli puoluerajojen.
Hän muistuttaa, että keskusta on keväästä 2021 asti nostanut esiin, että Gerbyn terveysasemalle tarvitaan jatkoaika, ja asia oli esillä myös Vaasan keskustan vaaliohjelmassa.
– Jos asian taakse saadaan hyvä määrä aluevaltuutettuja, otetaan heti kanta Vaasassa, ettei kesken koronakriisin ole turvallista lakkauttaa näitä terveysasemia, Koivisto vetoaa.
Juttua päivitetty 18.1. klo. 9.35 Camilla Ahlskogin kommentilla.