Vaalitulosten vahvistaminen on täydessä vauhdissa, ja Trumpin oikeusjutuilta loppuu happi

Ääntenlasku on lähes paketissa muualla kuin New Yorkissa.
Yhdysvallat

Yhdysvaltojen vaalipäivästä on aikaa kolme viikkoa ja presidentinvaalien tulos jokaisessa osavaltiossa on ollut selvillä jo jonkin aikaa, mutta ääniä lasketaan yhä osassa maata.

Useimmissa osavaltioissa äänistä on laskettu jo yli 99 prosenttia, mutta New Yorkin osavaltio on huomattava poikkeus. Siellä oli tiistaina laskettu New York Timesin mukaan vasta arviolta 84 prosenttia äänistä.

New Yorkin hitaus johtuu asiantuntijoiden mukaan muun muassa aikansa eläneestä vaalilainsäädännöstä, jota ei ole suunniteltu käsittelemään suurta määrää postiääniä.

New York ei ole saanut samanlaista kansainvälistä huomiota kuin vaa’ankieliosavaltiot, koska siellä demokraattien Joe Bidenin voitto oli jo ennakolta itsestäänselvä, eikä pitkittyneellä ääntenlaskennalla ole vaikutusta presidentinvaalien tulokseen.

Sen sijaan parin kongressin edustajainhuoneen paikan ratkeaminen on venynyt hitaan laskennan vuoksi.

–  Jos me olisimme vaa’ankieliosavaltio presidentinvaaleissa, olisimme nyt koko maailman pilkan kohteena, demokraattinen osavaltiosenaattori Michael Gianaris sanoi viime viikolla.

Muualla Yhdysvalloissa laskenta on edennyt sujuvammin, ja monet osavaltiot ovat jo vahvistaneet vaalituloksensa.

Tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa 16 osavaltiota oli vahvistanut virallisesti vaalien tuloksen Cook Political Report -julkaisun mukaan.

Maanantaina tuloksensa ja Bidenin voiton osavaltiossa vahvisti Michigan, jossa osa republikaaneista oli yrittänyt viivyttää tulosten vahvistamista.

Vahvistusta odotettiin pikimmiten myös keskeisestä vaa’ankieliosavaltiosta Pennsylvaniasta, jossa vahvistamisen takaraja oli jo maanantaina, mutta jossa muutama piirikunta myöhästyi aikataulusta.

Tulosten viralliset vahvistamiset merkitsevät sitä, että presidentti Donald Trumpin muutenkin hatarat mahdollisuudet haastaa vaalituloksia oikeusteitse hupenevat olemattomiin.

Trumpin lakitiimin yhtenä strategiana on ollut viivyttää äänestystulosten vahvistamista niin pitkään, että osavaltioiden republikaanienemmistöiset lainsäädäntöelimet voisivat nimittää vaalituloksesta huolimatta Trumpille myönteiset valitsijat.

Tämäkään epätoivoisena pidetty keino ei toimi, kun tulokset on vahvistettu.

Trumpin kampanja on toistaiseksi hävinnyt lähes kaikki oikeusjuttunsa, eivätkä presidentin asianajajat ole pystyneet esittämään todisteita vaalivilpistä.

Esimerkiksi viikonloppuna konservatiiviseksi tiedetty liittovaltion tuomari Pennsylvaniassa eväsi Trumpin kampanjan pyynnön lykätä tulosten vahvistamista.

Tuomarin mukaan Trumpin kampanja esitti spekulatiivisia syytöksiä, joiden tueksi ei ole todistusaineistoa.