Uusimaa taputti Vanhasen keskustan presidentinvaaliin

Uudenmaan keskustalaisia puhutti asiakysymyksistä eniten sote- ja maakuntauudistus
Piirikokoukset

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sai tänään kotipiiriltään Uudeltamaalta odotetun esityksen presidenttipeliin.

– Tämä on innostavin päivä pitkään aikaan poliittisella uralla, Vanhanen lausui piirikokouksen alussa.

Piirin puheenjohtaja Jasi Kuokkanen piti hyvänä, että keskusta antoi ensimmäisenä puolueena ehdokkaan vuoden 2018 vaaliin.

– On hienoa, että pystymme antamaan oman vaihtoehdon kansalaisille ja herättelemään keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, Kuokkanen sanoi.

Keskustan puoluekokous valitsee ehdokkaan kesäkuussa.

Vanhanen perusteli aikaista mukaanlähtöä sillä, että kampanjasta saataisiin asiallinen ja presidentin valtaoikeuksia koskettava.

– Viime vuosina kampanjoita on käyty iskulauseilla, yksinkertaistamisella ja suorastaan tyhmentämisellä.

– Näin ei saa tapahtua seuraavissa vaaleissa, koska ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat niin tärkeä asia. Toivon, että vaali käydään asioilla, eikä tavoitella lyhyelle kampanjalle ominaisia imagovoittoja.

Vanhanen arvioi, että ”pitkäaikainen tietoisuus ehdokkuudesta” varmistaa, että hänen linjansa tulee tutuksi ja kymmenet tuhannet suomalaiset saavat mahdollisuuden osallistua ulko- ja turvallisuuspolitiikan pohdintaan.

Uudenmaan keskustalaiset syttyivät keskustelemaan myös hallituspolitiikasta ja puolueen kannatuksesta maakunnassa.

– Olemme joutuneet poliittiselle sivuraiteelle, harmitteli Espoon kunnallisjärjestön puheenjohtaja Laura Kallio.

– Mutta ei saa lannistua. Keskusta on valtakunnallisesti hyvässä suosiossa.

Piirijohtaja Kuokkanen vetosi piiriväen aktiivisuuteen, jotta ”piirin haastava tavoite”, tuoda keskusta-aate vihdoin Uudenmaan suuriin kaupunkeihin, olisi mahdollista.

Viime vuosina presidentinvaalikampanjoita on käyty yksinkertaistuksilla, moitti Matti Vanhanen (vas.). (Kuva: Jari Laukkanen)

Kallio ilmaisi huolensa myös veronkierrosta.

– Uber on maailman arvokkain start-up-brändi, mutta mihin se maksaa veronsa? Panamalleko, hän kysyi viitaten internetin kautta toimivaan taksipalveluun.

Vieraana ollut pääministeri Juha Sipilä totesi, että tietojen vaihto on ratkaisun ydin.

– Hyvä, että se vuoto tuli. Ylen on luovutettava tiedot verottajalle. Siihen kyllä keinot löytyy. Työkalut puuttua veronkiertoon on, mutta siihen tarvitaan tiedot.

Sipilä sai vastailla useisiin kenttäväen kysymyksiin.

Esille nousi muun muassa se, miksi julkiset palvelut pitää yhtiöittää sote-uudistuksessa.

– Yhtiöittäminen johtuu siitä, että halusimme selvästi erottaa tuottajan ja järjestäjän. Ne ovat eri oikeustoimihenkilöt, Sipilä vastasi.

– Yhtiöistä ei välttämättä tarvitse tulla osakeyhtiöitä. Näen tässä osuuskuntien uuden tulemisen, Sipilä visioi.

Piirikokousväkeä kiinnosti, miten Uudellemaalle ja Helsingille käy maakuntauudistuksessa.

– Helsinki-Uusimaa jakoa ei tehdä, vaan uusimaalaiset päättävät. Maakuntavaltuuston jäsenet ovat maakunnan, eivät oman kotipaikkansa edustajia. Tähän ajatteluun pitäisi päästä, Sipilä sanoi.

– On sovittu, että jos metropolialueelta tulee esitys, miten maakunta- ja sote-alue voidaan hoitaa täällä toisella tavalla, se käydään hallituksessa huolella läpi. Ja sellainen esitys on tullut, Sipilä lisäsi. 

Asta Varpio toivoi keskustalaisilta kannanottoa kasvaneeseen vastakkainasetteluun Suomen sisällä.

Häntä huoletti erityisesti maahanmuuton puolustajien ja vastustajien kärjistyminen. Sipilä jakoi Varpion huolen.

– Ääripäiden vastaukset ovat herkullisia tällä hetkellä. Meidän vain pitää jaksaa jauhaa sitä presidentinkin kuvaamaa tolkun ihmisen linjaa, jolla suurin osa suomalaisista on.