Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen kielletään kolmeksi viikoksi

Vapaa-ajan matkailu ei ole syy liikkua, pääministeri Sanna Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa
Koronavirus

Hallitus rajoittaa merkittävästi liikkumista Uudenmaan alueella. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana, että Uudenmaan maakuntaan tulo ja poistuminen kielletään.

Marinin mukaan kieltoa ei sovelleta, jos liikkuminen on välttämätöntä muun muassa työn tai elinkeinon harjoittamiseksi tai painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Hallitus valmisteli pikavauhtia valmiuslain asetuksen, jonka perusteella Suomessa rajoitetaan merkittävästi ihmisten vapaata liikkumista Uudellamaalla. Rajoitus koskee koko Uuttamaata, eli 1,7 miljoonaa maakunnassa asuvaa ihmistä eristetetään muusta maasta.

– Perusteena rajaukselle on se, että epidemia on Uudellamaalla muuta maata pidemmällä, Marin perusteli.

Poikkeustoimet ovat voimassa kolme viikkoa, 19. huhtikuuta saakka.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kuvaa Twitterissä, että Uudenmaan liikkumisrajoitus on täysin poikkeuksellinen toimi.

– Sillä pyritään huolehtimaan maan tehohoitokapasiteetista ja epidemian leviämisen hidastumisesta. Kaikilta vaaditaan nyt joustavuutta. Voimia jokaiselle, Kulmuni kirjoittaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) painotti tiedotustilaisuudessa, että kulkua Uudeltamaalta on välttämätöntä rajoittaa. Kiuru huomautti, että tautiin liittyvä kuolemanriski on merkittävä myös muilla kuin ikääntyneillä.

– Osa on vähäoireisia tai oireettomia, joten he levittävät tietämättään virusta, Kiuru totesi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) lisäsi, että Uudenmaan eristämisestä on merkittävää hyötyä epidemian hidastamiseksi.

– Nyt on kyse siitä, että haluamme välttyä siltä, että koko kansa sairastuu yhtä aikaa, koska silloin meidän kapasiteetti ei riitä.

Pääministeri Marin myös kehotti muualle maahan mökeille menneitä ihmisiä palaamaan koteihinsa Uudellemaalle, jotta tehohoitopaikat riittäisivät kaikkialla.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi, että määräykset astuvat voimaan heti, kun eduskunta ne käsittelee.

Ohisalon mukaan poliisi valvoo rajoitusten noudattamista, ja poliisi voi tarvittaessa pyytää virka-apua Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa, että Puolustusvoimat varautuvat auttamaan.

– Käytännössä kyse olisi varusmiehistä useista varuskunnista. Tehtävät olisivat esimerkiksi liikenteenohjausta.

Eduskunta on varautunut istumaan keskiviikkona myöhään yöhön ja viemään hallituksen tänä iltana valmistuvien esitysten lähetekeskustelut läpi vielä tänään.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontuu torstaina kello 12 käsittelemään hallituksen uusia, koronaviruksen torjuntaan liittyviä esityksiä.

Toisin kuin Uudenmaan liikkumisrajoituksia, ravintoloita koskevaa lainsäädäntöä ei saada valmiiksi täksi viikonlopuksi.

Pääministeri Marin kertoi tiedotustilaisuudessa, että asiasta pitää vielä antaa täydentävä asetus ja selvitykset, jotka eduskunta hallitukselta edellyttää.

– Vetoamme ravintoloiden, kahviloiden ja kuppiloiden pitäjiin, että he itse sulkisivat tilat kävijöiltä.