Valviralta sapiskaa useille hyvinvointialueille ja Husille – kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy saatava lainmukaiseksi
Valvontavirasto Valvira määrää 14 hyvinvointialueen ja Hus-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi vuoden kuluessa.
Määräys koskee Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Lapin, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueita.
Lisäksi Valvira kehottaa Etelä-Savon ja Kymenlaakson hyvinvointialueita järjestämään kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn alueellaan lainmukaiseksi mahdollisimman nopeasti.
Hyvinvointialueiden ja Hus-yhtymän tulee antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään ensi vuoden huhtikuussa.
Kiireetön erikoissairaanhoito täytyy lain mukaan aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.
Valvira aloitti kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn valvonnan viime heinäkuussa. Tuolloin Valvira kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatietoihin viitaten, että kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsy on jatkunut vaikeana.
THL:n mukaan keväällä 2023 jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon pidentyivät lähes kaikilla hyvinvointialueilla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalain mukaan ensisijainen valvontamuoto on hyvinvointialueiden omavalvonta.
Valvottavilta saatujen selvitysten mukaan tilannetta on pyritty korjaamaan esimerkiksi kehittämällä toimintaa, rekrytoimalla ja vuokraamalla henkilöstöä, lisä- ja ylitöillä, käyttämällä ostopalveluita ja palveluseteleitä, vuokraamalla toimitiloja sekä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa.
Haasteena on Valviran mukaan kuitenkin ollut paheneva henkilöstöpula, riittämätön rahoitus, väestön vanheneminen ja yleinen kiireettömän erikoissairaanhoidon tarpeen kasvu. Myös koronapandemian vaikutukset jatkuvat.
Valviran mukaan valvontaviranomaiset ovat antaneet hyvinvointialueille ja Hus-yhtymälle runsaasti ohjeistusta omavalvonnasta. Viime vuoden maaliskuussa ne saivat Valviralta ja aluehallintovirastoilta ohjeen valvoa, etteivät hoitoon pääsyn enimmäisajat ylity.
Valvontaviranomaiset puuttuvat tilanteeseen lain sallimilla keinoilla, kun hyvinvointialueiden omavalvonta osoittautuu riittämättömäksi, sanoo sosiaali- ja terveydenhuolto-osaston johtaja Helena Mönttinen Valviran tiedotteessa.
– Määräys ja kehotus ovat sote-valvontalaissa valvontaviranomaiselle annettuja keinoja puuttua lainvastaiseen toimintaan tai asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantaviin puutteisiin ja epäkohtiin, Mönttinen sanoo.