Ukraina evakuoi ihmisiä Donetskista: "Vakuuttakaa, että lähteminen on välttämätöntä"

Ukrainan sota

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Itä-Ukrainan Donetskin alueella, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan lauantaina. Taistelut alueella ovat rajuja.

Zelenskyin mukaan moni kieltäytyy lähtemästä alueelta.

– Mitä aiemmin tämä (päätös lähtemisestä) tehdään, mitä enemmän ihmisiä lähtee Donetskin alueelta nyt, sitä vähemmän Venäjän armeijalla on aikaa surmata ihmisiä, presidentti sanoi.

Ukrainalainen Kyiv Independent kirjoitti aiemmin Ukrainan yleisradioon viitaten, että varapääministeri Irina Vereshtshukin mukaan 200 000 siviiliä on määrä evakuoida.

Evakuointien sanotaan olevan pakollisia ja ne on määrä toteuttaa ennen lämmityskauden alkamista. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

Zelenskyi sanoo, että evakuoinnit järjestetään lähteville ihmisille ja että luvassa on niin logistista kuin rahallista tukea. Hänen mukaansa ihmisten täytyy itse ainoastaan päättää lähtemisestä.

– Jos teillä on mahdollisuus, puhukaa Donbassin taistelualueille jääneille. Vakuuttakaa heille, että lähteminen on välttämätöntä, etenkin jos kyse on lapsiperheistä. Jos teillä on mahdollisuus auttaa kotinsa jättäneitä ihmisiä, tehkää niin, Zelenskyi vetosi ukrainalaisiin.

Ukrainan yleisradio kertoo, että Vereshtshukin mukaan evakuoinneista kieltäytyvien tulee allekirjoittaa dokumentti, jossa jääjä ottaa vastuun kaikista mahdollisista riskeistä.