Työmatkaliikenne Suomeen avautuu EU- ja Schengen-alueelta, myös rokotetut turistit pääsevät maahan

Etenkin Viro ehti pääministeriä myöten toivoa pitkään, että Suomi keventäisi rajoituksiaan
Matkustaminen

Työmatkaliikenne Suomeen muista EU- ja Schengen-maista sallitaan tästä päivästä alkaen. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Etenkin Viro ehti toivoa pitkään, että Suomi keventäisi rajoituksiaan. Viron pääministeri Kaja Kallas muun muassa vetosi Helsingin Sanomien vieraskynä-kirjoituksessaan suoraan pääministeri Sanna Mariniin (sd.), että yli neljä kuukautta erossa olleet virolaisperheet pääsisivät jälleen tapaamaan toisiaan.

Myös vapaa-ajan matkailua koskevat rajanylitysedellytykset muuttuvat. EU- ja Schengen-alueelta saapuva turisti voi päästä maahan, jos hänellä on todistus hyväksytystä koronarokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista.

Rokotussarja tulisi olla saatu vähintään kaksi viikkoa aiemmin. Tauti pitää olla sairastettu edellisen puolen vuoden aikana.

Tähän ryhmään rinnastuvat myös he, jotka ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet yhden rokoteannoksen vähintään viikkoa aiemmin.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle ja välttämään matkustamista alueen ulkopuolella.

Poikkeuksen muodostavat maat esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea, joiden osalta maahantulon rajoitukset on poistettu. Ministeriön mukaan Suomesta tulisi välttää kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen.