Tutkimus: Ultraprosessoitu ruoka erityisen kohtalokasta miehille
Prosessoidun ruoan syöminen kasvattaa miehillä riskiä sairastua paksusuolen syöpään. Suurina määrinä prosessoidut einekset aiheuttavat sydänsairauksia ja ennenaikaisia kuolemia sekä miesten että naisten keskuudessa.
Tämä käy ilmi Yhdysvalloissa ja Italiassa tehdyssä laajassa tutkimuksessa, joka on esitelty brittiläisessä The BMJ -terveysjulkaisussa.
Tutkimuksesta uutisoivan CNN:n mukaan terveydelle haitallisia, hyvin pitkälle prosessoituja ruokia ovat esimerkiksi valmiskeitot, kastikkeet, pakastepitsat, valmisateriat, hot-dogit, ranskalaiset, keksit, kakut, karkit, donitsit sekä jäätelö.
New York yliopiston emeritusprofessori Marion Nestlen mukaan tuore tutkimus on linjassa aikaisempien löydösten kanssa.
Hän huomauttaa, että jo sadat tutkimukset ovat osoittaneet prosessoidun ruoan olevan yhteydessä ylipainoon, syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Tutkijat seurasivat 200 000 amerikkalaisen miehen ja naisen ruokavaliota jopa 28 vuoden ajan. He löysivät prosessoidun ruoan ja paksusuolen syövän olevan yhteydessä toisiinsa miesten kohdalla, mutta naisilla samaa korrelaatiota ei havaittu.
Maailman terveysjärjestö (WHO) on pitkään varoittanut esimerkiksi pekonin ja salamin haitallisista terveysvaikutuksista, mutta tuoreiden löydösten mukaan sama pätee kaikenlaisiin prosessoituihin elintarvikkeisiin.
Tuftsin yliopiston tutkija Fang Fang Zhang kertoo, että eniten prosessoitua ruokaa syöneillä miehillä oli 29 prosenttia korkeampi riski sairastua paksusuolen syöpään kuin niillä, jotka söivät prosessoitua ruokaa kaikkein vähiten.
Tutkijat eivät vielä löytäneet selitystä sille, miksi naisten ruokavalinnoilla ei ollut yhtä kohtalokasta seurausta.