Tutkimus selvitti: Tällaisia arkisia ongelmia ilmeni, kun ihmiset luopuivat älypuhelimistaan
Älypuhelimista on tullut nykyajan maailmassa eräänlainen arjen perusedellytys. Entistä suurempi osa palveluista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä tapahtuu mobiilisovellusten kautta.
Tuore Aalto-yliopiston tutkimus valottaa, millaisia seurauksia älypuhelimista luopuminen aiheuttaa nykyajan ihmisten elämässä. Tutkimuksen mukaan älypuhelimesta luopuminen tekee ihmisten arjesta monin tavoin työläämmän, rajatumman ja jopa riskialttiimman.
Tutkimukseen on haastateltu älypuhelimen käytöstä vapaaehtoisesti luopuneita ihmisiä. Osa ei ollut ottanut älypuhelinta koskaan käyttöön.
Yksi ensimmäisiä ongelmia älypuhelittomassa elämässä oli haastateltujen mukaan se, mistä löytää kestävä peruspuhelin älypuhelimen tilalle. Kun suurin osa kuluttajista valitsee älypuhelimen, ei normaaleista puhelimista ole enää niin laajaa tarjontaa.
Moni haastateltava koki hankalaksi myös erilaisten ostosten tekemisen. Myös moniin palvelimiin vaadittava kaksivaiheinen todennus oli ilman älypuhelinta haastavaa.
Haastateltavat kokivat hankalaksi myös työnantajien odotukset siitä, että työntekijöitä voi tavoittaa myös työajan ja työpaikan ulkopuolella.
Älypuhelimesta kieltäytyminen saattoi rajata myös haastateltujen elämää. Etenkin korona-aikana eri puolilla maailmaa käytettiin laajasti erilaisia mobiililaitteisiin sidottuja kulkuoikeuksia.
Älypuhelimen puute saattoi aiheuttaa myös turvattomuuden tunteita, kun nopeasti kutsuttavien kyytien tilaaminen keskellä yötä ei onnistunutkaan ilman mobiilisovellusta.
Tietotekniikan professori, laitosjohtaja Janne Lindqvistin mukaan ihmiset joutuivat keskimään monenlaisia kikkoja, jotta elämä ilman älypuhelinta onnistuisi.
Lindqvist sanoo Aalto-yliopiston tiedotteessa, että Suomi on vahva esimerkki yhteiskunnasta, jossa ilman älypuhelinta eläminen on erityisen hankalaa.
Tutkimukseen haastatelluista osa päätyi hyödyntämään erilaisia teknisiä kiertoteitä. Käytännössä se tarkoitti erillisiä laitteita, jotka korvasivat yksittäisiä älypuhelimen toimintoja.
Moni vastaaja käytti myös tarpeen vaatiessa perheenjäsentensä tai tuttaviensa älypuhelimia.
– Näin älypuhelimeton elämä käytännössä vaati joko teknistä osaamista tai joustavuutta ympärillä olevilta ihmisiltä tiedotteessa sanotaan.
Tutkimukseen osallistuneilla oli hyvin erilaisia syitä valinnalleen jättää älypuhelimet elämästään pois.
Tiedotteen mukaan osa halusi eroon älypuhelimen keskittymiskykyä nakertavasta vaikutuksesta. Osa taas halusi eroon älypuhelimiin liittyvästä verkkovalvonnasta.
Monet alaikäisten lasten vanhemmat halusivat pitää jälkikasvunsa etäällä sosiaalisesta mediasta. Vanhemmat myös iloitsivat siitä, etteivät älypuhelinten houkutukset vieneet heidän huomiotaan kesken lasten kanssa vietetyn ajan.
Muutamilla haastateltavilla älypuhelimesta luopuminen selittyi uskonnollisilla periaatteilla. Näin oli tiedotteen mukaan ainakin joillakin vanhoillisilla ortodoksijuutalaisilla.