Tutkimus: Oluen ja siiderin kulutuksella yhteys kivuliaaseen nivelsairauteen
Paljon alkoholia käyttävillä ja etenkin olutta ja siideriä suosivilla on riski sairastua kihtiin, tuore tutkimus osoittaa.
Siitä kertoo uutispalvelu Duodecim.
Runsas alkoholin käyttö oli suurempi kihtiriski miehille, mutta tulosten valossa tämä voi johtua enemmän miesten juomavalinnoista kuin biologisista eroista. Tutkimuksen aineistossa miehet joivat enemmän olutta ja siideriä kuin naiset.
Tutkimukseen osallistui 180 000 brittimiestä ja 220 000 naista. Osallistujat olivat keskimäärin 56-vuotiaita. Keskimäärin 13-vuotisen seurannan aikana heistä 8 600 sairastui kihtiin.
Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin.
Tauti syntyy muun muassa puriineja sisältävän ruokavalion, ylipainon ja runsaan alkoholin käytön seurauksena. Entuudestaan tiedetään, että erityisesti olut sisältää runsaasti puriineja.