Tutkijat: Kehittämistuilla on paikkansa, vaikka niiden myöntöprosessi ei olisikaan täydellinen – "Realiteetit pitää ottaa huomioon"
Valtion rahoitusyhtiö Business Finland on myöntänyt koronakriisistä kärsiville yrityksille rahoitusta toiminnan kehittämiseen.
Tukia on jatkossa tarkoitus kohdentaa niin, että niitä voidaan käyttää suuremmassa määrin myös yritysten kiinteisiin kuluihin.
Tutkimuspäällikkö Taina Eriksson Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta näkee tämän olevan poikkeustilanteessa paikallaan.
Tutkimuksen ja kehityksen tukeminen on hänen mielestään kuitenkin avainasemassa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
– Jotkut verohelpotukset siihen voisivat olla paikallaan. Tällä hetkellä kaikki uudet avaukset ovat monissa suurissa yhtiöissä jäissä. Se ei tänä päivänä näy akuuttina kriisinä, mutta pidemmän päälle se rupeaa vaikuttamaan kansalliseen kilpailukykyyn.
Kaikki kehittämistoiminta ja uusien ratkaisujen tuottaminen on Erikssonin mukaan hyväksi Suomelle, vaikka sitä tekevä yritys ei välttämättä tarvitsisi tukea.
Business Finlandin osalta kohua on herättänyt muun muassa se, että tukia on myönnetty muun muassa pöytälaatikkofirmoille ja yrityksille, joilla on ainoastaan poste restante -osoite.
Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professorin Sami Vähämaan mielestä tuista on tehty skandaali turhan päiten.
– Tällaisessa ison mittakaavan tilanteessa mahtuu myös epäilyttäviä yrityksiä siihen isoon joukkoon hakemuksia, jotka pitää käsitellä ja runnoa läpi. Ne voivat olla valmiiksi riippumassa konkurssin partaalla tai niiden taustalla voi olla suoranaisia taloudellisia väärinkäytöksiä, mutta koska tilanne on tämä, mikä on, ne hakemukset on pakko pyörittää läpi. Prosessi ei voi olla täydellinen, hän sanoo.
Tavallisesti Business Finland valmistelee noin 7 000 rahoituspäätöstä vuodessa. Nyt hakemuksia on tullut kuukaudessa yli 20 000.
– Jos minulle nyt annetaan käteen 360 pro gradu -tutkielmaa ja sanotaan, että arvostele nuo ensi viikolla, kyllä se on selvää, että siihen joukkoon mahtuisi monta huonosti arvioitua gradua. Läpi voisi myös mennä muutamia, joiden ei pitäisi päästä läpi. Realiteetit pitää ottaa huomioon, Vähämaa sanoo.