Tutkija yllättyisi, jos tieto hallitusratkaisusta tulisi jo tänään – "Uskoisin, että neuvotteluprosessi jonkin aikaa ottaa"

Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat Kesärannassa klo 10 alkaen
Hallitusyhteistyö

Hallituspuolueiden puheenjohtajien aamupäivän kokous on ratkaiseva hallitusyhteistyön kannalta, arvioi johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Pääministeri, keskustan Juha Sipilä ja valtiovarainministeri, kokoomuksen Petteri Orpo tapaavat perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kello 10 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

– Ilmiselvän vakavasti pohditaan, voidaanko tällä nykyisellä kokoonpanolla ja hallituspohjalla mennä, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä kertoo, että olisi yllättynyt, jos perussuomalaisten jatkosta hallituksessa tulisi tietoa jo tänään.

– Kyllä uskoisin, että neuvotteluprosessi jonkin aikaa ottaa. Varmaan tämän viikon aikana saadaan selvyyttä asiaan.

Jos hallitusyhteistyö nykyisten kolmen puolueen kesken jatkuu, riskit liittyvät Jokisipilän mukaan siihen, kuinka tiukasti Halla-ahon perussuomalaiset hallitusohjelmaa tulkitsee.

– Siellä on tietysti kohtia, niin kuin aina (hallitus)ohjelmassa, joita voi tulkita tiukasti ja kirjaimellisesti tai sitten vähän löysemmin.

Jokisipilä uskoo, että Halla-ahon tavoitteena on, että esimerkiksi hallituksen turvapaikkapoliittista ohjelmaa tulkittaisiin mahdollisimman tiukasti ja kirjaimellisesti.

Tutkijan mukaan hallituspohjan muuttaminen henkilökysymysten perusteella olisi harvinaista.

Kysymys on ollut siitä, miten hallitusyhteistyö sujuisi kokoomuksen ja keskustan sekä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten välillä.

– Kyllä tilanne on edelleen se, että jos hallituspohjaa lähdetään muokkaamaan henkilökysymykseen liittyen, se on äärimmäisen poikkeuksellinen juttu, Jokisipilä sanoo.

Jos nykyisen hallituspohjan yhteistyö kariutuisi, todennäköisimpinä vaihtoehtoina keskustan ja kokoomuksen hallituskumppaneiksi on pidetty kristillisdemokraatteja ja RKP:tä.

– Katsoisin, että kokonaisuudessaan sote(-uudistus), maakuntauudistus ja valinnanvapauskin ovat suurin piirtein isoilta linjoiltaan hyväksyttävissä sekä kristillisdemokraateilla että RKP:lla, arvioi Turun yliopiston Jokisipilä.

Hänen mukaansa RKP:lle tärkeä kysymys mahdollisissa uusissa hallitusneuvotteluissa olisi Vaasan keskussairaalan tilanne

Hallitus on aikonut lakkauttaa Vaasan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen osana sote-uudistusta. Suunnitelma on aiheuttanut huolta etenkin alueen ruotsinkielisen väestön keskuudessa.

Poliittisen debatin keskiöön noussut Halla-aho saapui aamukahdeksan aikaan perussuomalaisten puoluetoimistolle Helsingin keskustassa.

Halla-aho viittasi sateiseen säähän ja sanoi paikalla oleville median edustajille, että poliittisesti tunnelmat omat hieman samansuuntaiset.

Halla-aho ei osannut arvioida, onko edessä tiukkaa vääntöä vai levollisempi päivä.

– Sitä on vaikea sanoa, katsotaan nyt, hän kommentoi.

Juttua täydennetty Markku Jokisipilän ja Jussi Halla-ahon kommenteilla klo 9.30 sekä otsikkoa muokattu klo 9.00.