Turunen ja kokoomus kiistävät puheet myyrän työstä – "Tuulesta temmattu väite"

Loikkauksen aiheuttamien reaktioiden mittakaava yllätti Turusen
Politiikka

Sinisistä kokoomukseen loikannut kansanedustaja Kaj Turunen ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kiistivät torstaina tiukasti puheet, joiden mukaan Turunen olisi tehnyt myyrän työtä kuluneina viikkoina, jolloin hänen siirtymisestään keskusteltiin.

Jokinen sanoi STT:lle pitävänsä väitteitä ”täysin käsittämättöminä”.

– Turunen ei ole asiakysymyksissä ollut missään yhteydessä meihin tämän prosessin aikana, kun hänen siirtymisestään keskusteltiin. Se on täysin tuulesta temmattu väite, eikä pidä paikkaansa, Jokinen sanoi STT:lle eduskunnassa.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomissa uskovansa, että Turunen on saattanut vuotaa kokoomukselle tietoja jopa yli kahden kuukauden ajan.

– Tällaiset syytökset ovat itse asiassa aika loukkaavia, ja ne eivät tietenkään pidä paikkaansa. En ole vuotanut mitään tietoja mihinkään suuntaan, olen ollut täysin lojaali sinisille siihen asti, kun tämän viikon tiistaina ilmoitin siirtymästä kokoomukseen, Turunen kommentoi STT:lle.

Torvisen mukaan kokoomus oli tuonut julkisuuteen sellaisia asioita, joiden kanssa siniset oli aikonut samoihin aikoihin tulla ulos. Turunen ei halunnut esittää selityksiä asialle.

– Syyllinen selittää ja syyttömän ei tarvitse selittää, olen täysin vilpitön tässä asiassa. En ole mitään tietoja mihinkään vuotanut, Turunen sanoo.

Turunen sanoo yllättyneensä loikkauksen aiheuttamien reaktioiden kovuudesta ja toivovansa, että keskustelu rauhoittuisi eikä muuttuisi lokakampanjaksi.

– Olen kahden kauden kansanedustaja ja eduskunnassa työskentely on sellaista, että luottamus on tärkeä asia, ilman sitä ei hoideta mitään. Tämmöiset syytökset sattuvat itse asiassa aika paljon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vahvisti, että hallituspuolueiden puheenjohtajat puivat syntynyttä luottamuskriisiä ensi keskiviikkona.

– Totta kai tämä on haavoittanut syvästi sinisten kokemaa luottamusta kokoomusta kohtaan. Kyllä tästä pitää keskustella, mutta ei toimintakyky tämmöiseen kaadu, se on selvä asia, Sipilä sanoi STT:lle.

Sinisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmissä järjesteltiin torstaina valiokuntapaikkoja sen jälkeen kun Turunen siirtyi kokoomukseen ja jätti puolueen.

 Aiemmin kokoomkusesta eronnut Harry Harkimo saa pitää paikkansa talousvaliokunnassa, ja Turunen siirtyy jäseneksi laki- ja tarkastusvaliokuntiin sekä varajäseneksi työelämä- ja tasa-arvovaliokuntiin.

Kansanedustaja Martti Mölsä (sin.) ottaa Turuselta jääneen talousvaliokunnan puheenjohtajuuden. Uudeksi sinisten edustajaksi talousvaliokuntaan Mölsän rinnalle nousee kansanedustaja Lea Mäkipää.