Torstain lakot vaikuttavat muun muassa kouluruokailuun, busseihin, siivoukseen ja postinjakeluun
Suomessa lakkoillaan torstaina laajalla rintamalla. Mukana on useita palkansaajakeskusjärjestö SAK:n jäsenliittoja sekä STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro ja akavalainen Insinööriliitto.
Liitot vaativat, että hallitus avaa työntekijäjärjestöille tietä aitoihin neuvotteluihin ja keskeyttää sosiaaliturvan leikkausten valmistelun. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toisti neuvottelutarjouksen pääministeri Petteri Orpolle (kok.) vielä kertaalleen maanantaina.
Lakot vaikuttavat kansalaisten elämään monin tavoin. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ennakoi, että sen työtaistelu vaikuttaa muun muassa koulujen ja päiväkotien ruokailuun, busseihin, julkisten tilojen siivoukseen ja liikuntapaikkoihin eri puolilla Suomea.
Poliittiseen lakkoon on menossa myös postinjakelu. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti, että lakon piiriin kuuluvat jakelu sekä kaikki jakelua valmistavat työt sen lähtötoimipaikoissa. Lakon ulkopuolelle jäävät postikeskuksessa tehtävä koneellinen lajittelutyö sekä ennalta sovitut joulukorttilajittelun työvuorot.
Lakkojensa laajentamisesta kertoi myös Palvelualojen ammattiliitto PAM. Se on julistanut lakkoon nyt kaikkiaan 63 työpaikkaa, ja lakkokohteissa lakon alaisissa töissä työskentelee 10 000 työntekijää.
Aiemmin ilmoitettujen Keskon, Inexin ja Lidl:n logistiikka- ja jakelukeskuksien lisäksi lakko koskee nyt myös muun muassa osaa Avarnin junaliikenne- ja junaliikenneasemien vartiointia sekä Wihurin, Baronan, Tokmannin sekä Transvalin tukkuja ja logistiikkaa.
JHL on jo aiemmin kertonut torstaille suunnitellusta vuorokauden kestävästä lakosta, joka käytännössä pysäyttäisi Suomen junaliikenteen sekä metro- ja raitiovaunuliikenteen Helsingissä.
VR kertoi perjantaina, että jos lakko toteutuu, lähi-, kauko- ja tavaraliikenteen junat eivät torstaina liiku. Lakolla kerrottiin olevan vaikutuksia myös perjantain liikenteeseen. VR tiedottaa asiasta tarkemmin tällä viikolla.
Myös Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT:lta odotettiin tietoa torstaisista työtaistelutoimista. Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina AKT:n ulottavan työtaistelutoimensa myös suurimpien kaupunkien bussiliikenteeseen. Iltaseitsemän maissa maanantaina uutta tietoa AKT:n aikeista ei ollut vielä kerrottu.
Teollisuudessa lakoista on ilmoittanut muun muassa Paperiliitto. Vuorokauden mittaisten poliittisten mielenilmaisujen on määrä alkaa torstaiaamuna Stora Enson Anjalankosken-tehtailla sekä UPM:n Jämsänkosken-tehtaalla.
Energia-alan palkansaajia edustavat viisi ammattiliittoa järjestävät työnseisauksen yli kymmenellä voimalaitoksella isoissa kaupungeissa. Sähköliiton mukaan sähköntuotanto pysähtyy kyseisissä voimalaitoksissa ja kaukolämmön tuotannossa on turvauduttava varajärjestelyihin.
Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n vuorokauden mittaisessa lakossa kerrotaan olevan 31 elintarvikealan työpaikkaa ja noin 2 000 työntekijää. Suunniteltu lakko koskee esimerkiksi Arlaa Sipoossa, Valion neljää toimipaikkaa Helsingissä, Oulussa, Suonenjoella ja Vantaalla, Olvia Iisalmessa sekä Hartwallia Lahdessa ja Helsingin Tattariharjulla.