Tiilikainen metsähallituslaista: Kansallisomaisuus ei ole myynnissä
Metsähallituksen metsätalouden liiketoiminta on tarkoitus yhtiöittää, mutta se ei maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan tarkoita, että metsiä ja maita oltaisiin myymässä.
– Suomen luontoa ei olla yhtiöittämässä, eikä kansallisomaisuutemme ole myynnissä. Valtion maiden virkistyskäyttö ja luonnon monimuotoisuus turvataan tulevaisuudessakin, Tiilikainen painottaa.
Uudella lailla perustettava valtion metsätaloutta harjoittava tytäryhtiö olisi kokonaan Metsähallitus-liikelaitoksen omistama. Valtion maat ja vedet olisivat edelleen Metsähallitus-liikelaitoksen hallinnassa.
– Yhtiöllä olisi oikeus käyttää metsätalouskäytössä olevia talousmetsiä liiketoiminnan harjoittamiseen, mutta tätä oikeutta se ei kuitenkaan voisi siirtää kolmannelle osapuolelle. Yhtiöstä ei voida myydä yhtäkään osaketta ilman eduskunnan hyväksyntää ja lain muuttamista, Tiilikainen muistuttaa.
Liiketoimintaa harjoittaessaan yhtiön tulee ottaa huomioon metsähallituslain mukaiset yleiset yhteiskunnalliset velvoitteet, kuten luonnon monimuotoisuuden, virkistyskäytön, työllisyyden edistämisen, saamelaiskulttuurin ja poronhoidon vaatimukset.
Tiilikainen lupaa, että eduskunta, ministeriöt ja Metsähallituksen hallitus tulevat ohjauksellaan varmistamaan, että valtion monikäyttömetsiä käytetään näitä velvoitteita kunnioittaen.
Metsähallituksen metsätalous on tarkoitus organisoida kilpailuneutraalilla tavalla.
EU:n hankintadirektiivi tulee voimaan huhtikuussa, minkä jälkeen valtio ei voi enää myöntää yksinoikeutta metsätalouden harjoittamiseen omalle yhtiölleen. Tällöin vaihtoehtoja olisivat: 1) lopetetaan valtion metsätalous, 2) siirretään metsätalousmaat perustettavan osakeyhtiön omistukseen (Ruotsin malli) tai 3) Metsähallitus luopuu nykymuotoisesta omaan lukuun harjoitetusta metsätaloudesta ja ryhtyy kilpailuttamaan alueellisia käyttöoikeussopimuksia (Kanadan malli).
– Nämä mallit ovat kaikki selkeästi heikompia kuin nyt eduskuntakäsittelyssä oleva hallituksen esitys. Valmisteltu uudistus turvaa Metsähallituksen yhtenäisyyden ja pitää valtion maat ja vedet yhtenä kokonaisuutena, ministeri Tiilikainen sanoo.
Yli 100 000 suomalaista on jo allekirjoittanut Pysäytetään metsähallituslaki -adressin. Nimien kerääminen alkoi viikko sitten perjantaina.
– Adressi luovutetaan eduskunnalle ennen ratkaisevaa äänestystä. Tämän hetkisen tiedon mukaan adressin luovutus ja eduskunnan äänestys tapahtuisivat viikolla 11, sillä asian käsittely maa- ja metsätalousvaliokunnassa on viivästynyt, adressin perustanut Sanna Katila kertoo.
Katilan mukaan metsähallituslain pysäyttämistä vaativien määrä kasvaa koko ajan.
– Lausuntokierroksella moni taho piti lakiesitystä niin heikkona, että sen käsittely olisi syytä lopettaa ja palauttaa asia uuteen valmisteluun. Kriitikoihin kuuluivat mm. ympäristöjärjestöt, MTK, pohjoisen kunnat, Saamelaiskäräjät ja Metsäteollisuus, Katila luettelee.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan kiivasta keskustelua herättänyt metsähallituslaki palautunee suurella todennäköisyydellä takaisin perustuslakivaliokuntaan ja lainoppineita kuullaan uudestaan.
Tällä hetkellä laki on maa- ja metsätalousvaliokunnan käsittelyssä.