Tiesitkö, että maksat nyt reseptilääkkeistä vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten?

Apteekit

Suomalaiset maksoivat Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeistä viime vuoden lopussa lähes viidenneksen vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut laskivat liki 18 prosenttia tammikuusta 2010 joulukuuhun 2019, kertoo Apteekkariliitto tiedotteessaan.

Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat 4,4 prosenttia. Se on selvästi kuluttajahintaindeksin nousua vähemmän. Kuluttajahinnat nousivat viime vuosikymmenellä keskimäärin 14,3 prosenttia.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo pidempään. Selvä käännös hinnoissa tapahtui vuonna 2009, jolloin lääkkeiden viitehintajärjestelmä otettiin
käyttöön.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnoissa näkyy välillä myös voimakasta vaihtelua. Trendi on kuitenkin laskeva.

– Alkuvuoden nousu johtuu lääkekorvauksissa vuoden 2016 alussa käyttöön otetusta alkuomavastuusta. Kela maksaa lääkekorvauksia vasta sen jälkeen, kun asiakas on ensin itse maksanut 50 euroa korvattavista reseptilääkkeistään vuoden alusta lukien, Apteekkariliiton talousasiantuntija Monna Apajalahti-Markkula selittää vaihtelua Apteekkariliiton tiedotteessa.

Tilastokeskus kerää lääkkeiden hinnat kuluttajahintaindeksin laskentaan keskitetystä tietokannasta, johon on tallennettu kaikki Suomen apteekeissa myydyt resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Lääkkeissä tukkuhinnan eli apteekin ostohinnan päättää lääkeyritys. Se on kaikille apteekeille sama.

Apteekki ei voi itse hinnoitella lääkkeitä, vaan lääkkeen vähittäishinta apteekissa on laskettava tukkuhinnasta valtioneuvoston lääketaksa-asetuksen mukaisesti.

Lääkkeiden hinnat ovat siksi kaikissa apteekeissa, apteekkien palvelupisteissä ja suomalaisissa verkkoapteekeissa samat.