Vihreät heräsivät energian kallistumiseen – Emma Kari torjuu polttoaineverojen korotuksen

Energia

Polttoaineverojen korottaminen ei ole tänä keväänä aiheellista, linjaa ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Karin mukaan korkeat energian hinnat on otettava huomioon, kun hallitus päättää maaliskuussa ilmastotoimista. Hän esittää Facebook-kirjoituksessaan ratkaisuksi energian kallistumiseen energiaomavaraisuuden vahvistamista ja kotitalouksien tukemista esimerkiksi energiaremonttien ja väliaikaisten veroalennusten avulla.

– Tällä hallituskaudella liikenteen polttoaineverojen korotukset eivät ole aiheellisia, ja tässä tilanteessa ilmastotyön vauhdittamiseen muut ratkaisut ovat parempia. Meidän tulee löytää uusia tapoja tukea erityisesti pienituloisia kotien energiaremonteissa ja vähäpäästöisen auton hankinnassa. Samalla ihmisten tukemiseksi akuutissa tilanteessa voitaisiin harkita väliaikaisia muutoksia esimerkiksi ansiotuloverotukseen, Kari esittää.

Energian hinta on noussut tänä talvena dramaattisesti ja se tuntuu kovaa monen suomalaisen kukkarossa. Se tuntuu…

Julkaissut Emma Kari Torstaina 3. helmikuuta 2022

Kari muistuttaa, että satsaukset uusiutuvaan energiaan eivät nosta, vaan laskevat energian hintaa.

– Se, että olemme Suomessa määrätietoisesti vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siirtyneet puhtaisiin ratkaisuihin, on pienentänyt energiakriisin vaikutuksia Suomessa, Kari kirjoittaa.

Ympäristöministeri huomauttaa hallituksen panostaneen puhtaaseen energiaan ja vihreään siirtymään historiallisen suurella tukipaketilla.

– Perussuomalaiset on kuitenkin vaatinut ilmastotoimien hidastamista. Se on vastuutonta, Kari korostaa.

Karin mukaan ihmisten huoli toimeentulosta vaatii vakavahenkisiä ratkaisuja eikä pelkojen lietsomista.

– Tuemme tänä vuonna mittavasti kotitalouksia energiaremonteissa ja öljylämmityksestä luopumisessa. Liikenteen päästövähennyksiä vauhditetaan lukuisilla avustuksilla ja puhdasta energiantuotantoa vauhditetaan puolen miljardin potilla, Kari listaa.

Myös vihreiden sijaispuheenjohtaja Iiris Suomela kirjoittaa Vihreässä blogissa asiasta.

Suomelan mukaan ilmastokriisin torjunta on sovitettava yhteen köyhyyden vähentämisen ja hyvinvointivaltion vahvistamisen kanssa. Näin tehdään muutoksesta reilu ja kestävä.

– Tämä kysymys on hallituksessa otettava tosissaan ja pienituloisille on kohdennettava tukea, jonka avulla he selviävät muutoksen yli. Tämä on tehtävä niin, ettei samaan aikaan vesitetä ilmastokriisiin tai luontokadon torjuntaan liittyviä toimia, Suomela korostaa.

Suomelan mukaan vihreillä on tarjota neljä keinoa, joilla ihmisiä voitaisiin auttaa kasvaneiden energialaskujen kanssa.

Ensinnäkin osa energiaveron tuotoista voitaisiin palauttaa kansalaisille kerran kuukaudessa toteutettavana veronpalautuksena. Toinen vaihtoehto olisi korvausten toteuttaminen alueellisesti. Korvauksissa voitaisiin painottaa erityisesti pienituloisten tukemista ja energiaköyhyyden torjumista.

Vihreiden mielestä kuluttajalla tulisi olla mahdollisuus vaihtaa pois pörssisähköstä, ja sähkösopimusta solmiessa kuluttajalle tulee antaa aina täydet tiedot siitä, mitä hän on ostamassa.

Valtion takaamilla lainoilla voitaisiin vihreiden mukaan myös avittaa esimerkiksi sähkö- tai kaasuautoon siirtymistä, maalämpöremonttia tai muuta ilmaston kannalta kestävää, mutta varallisuutta vaativaa ratkaisua. Näin tuotaisiin pidemmällä aikavälillä edulliset vaihtoehdot kaikkien saataville.

Vihreiden mielestä nopein tapa tukea pienituloisia on korottaa perusturvaa.

– Sen rinnalla pienituloisten verotuksen keventäminen korvaisi polttoaineisiin meneviä kuluja. Pitkällä aikavälillä Suomeen tarvitaan perustulo turvaamaan jokaiselle riittävä toimeentulo myös keskellä kriisiä, Suomela näkee.