TE: Olli Rehniltä talousneuvo hallitukselle – "alkaa olla aika"

Talous

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kehottaa hallitusta luopumaan elvyttävästä talouspolitiikasta sekä kartuttamaan puskureita pahan päivän varalle.

– Finanssipolitiikassa on ollut aika elvyttää ja velkaantuakin, mutta on pian aika tasapainottaa ja kerryttää puskureita. Alkaa olla sen aika. Näin on varsinkin Suomessa, jossa on jo kovaa maata jalkojen alla ja ikääntyvä väestörakenteemme korostaa julkisen talouden velkakestävyyden merkitystä, Rehn sanoi Taloustoimittajien tilaisuudessa keskiviikkona.

Talouselämän mukaan Rehn syytti inflaation kiihtymisestä ennen kaikkea energian kallistumista ja tuotannon pullonkauloja.

– Ne arvioidaan edelleen pitkälti väliaikaisiksi tekijöiksi – vaikkakin oletan, että ne kestävät pidempään kuin aiemmin oletettiin.

Rehn huomautti, että euroalueella myös palkkainflaatio on pysynyt vaimeana, toisin kuin Yhdysvalloissa.

Rahapolitiikassa ollaan keskuspankkiirin mukaan kahden tulen välissä. Rehnistä epävarmuus on sen osalta poikkeuksellisen suurta.

Keskuspankkiiri katsoo, että Euroopan keskuspankki (EKP) voisi hiljalleen aloittaa rahapolitiikan normalisoinnin, jos koronaviruksen omikronvariantti ei aiheuta pandemiaan suurta takapakkia.