"Tämä painetaan aikakirjoihin" – Keskusta lupasi perussuomalaisille yhteenottoa lähipalveluista
Eduskunnassa keskusta otti perussuomalaisilta haasteen vastaan terveydenhoidon lähipalveluiden puolustamisessa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula ihmetteli täysistunnossa, miksei jo 2000-luvun alussa lähdetty kunnolla kehittämään etäpalveluita terveydenhoitoon.
– Niitähän testattiin ja tutkittiin jo silloin hyvin tuloksin. Jostain syystä ne eivät kuitenkaan edenneet, uudistuksia kun tunnutaan tekevän vain pakkoraossa, ja se on äärimmäisen surullista.
Simula lisäksi katsoi, että on ”järjetöntä hirttäytyä” ajatukseen fyysisistä terveyskeskuksista.
– Toisena haluan nostaa keskusteluun tämän terveysasemapopulismin, jota keskusta nyt harjoittaa ihan kaikkialla. Seinät eivät hoida, Simula paalutti.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tulkitsi Simulan puheet niin, että lähipalvelut eivät ole perussuomalaisten sydäntä lähellä.
– Tästä tuli keskustelun kovin uutinen: perussuomalaiset linjasi edustaja Simulan toimesta lähipalvelujen puolustamisen terveysasemapopulismiksi. Tämä painetaan aikakirjoihin. Tämä lienee myös viestin aluevaltuutetuillenne eri puolille Suomea, Saarikko sanoi.
Hän kuitenkin totesi keskustan suhtautuvan erittäin myönteisesti etäpalveluihin. Saarikko huomautti, että niiden kehittäminen vaatisi resursseja.
– Te ajatte alas nyt lähipalvelut ja sen jälkeen ihmettelette, että miksi ihmisiä ei hoideta, miksi erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat.
– Tämän keskustelun uutinen oli perussuomalaisten irtisanoutuminen lähipalveluista. Ja tästä me otamme rajun yhteenoton alueilla, koska näkemyksemme on täysin eri kuin teillä.
Tämän keskustelun uutinen oli perussuomalaisten irtisanoutuminen lähipalveluista.
Annika Saarikko
Saarikko sai tulitukea monilta keskustan kansanedustajilta.
Kylmä ja keskittävä tuntuu olevan myös perussuomalaisten sote-linja, totesi Eeva Kalli.
– On uskomatonta, että perussuomalaiset – edustaja Simula – väittää, että kun keskusta puolustaa ihmisten lähi- ja peruspalveluita, niin se on terveyskeskuspopulismia, hän totesi.
Hilkka Kemppi piti sanaa ”hävyttömänä”
– Minä kun olin ajatellut, että me yhdessä puolustamme niitä maaseudun terveyskeskuksia, ja nyt näyttää siltä, että perussuomalaiset nimittävät lähipalveluita terveyskeskuspopulismiksi.
Keskustelu sosiaali- ja terveysministeriön budjetista yltyi kiivaaksi, kun etenkin SDP ja vasemmistoliitto kritisoivat leikkauksia sosiaaliturvaan.
– Tosiasiassa yli kuuden miljardin säästöt kohdennetaan tällä hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriön pääluokkaan. Miettikää: puolet siitä, mitä tässä hallituksessa tehdään sopeuttamistoimia, tehdään arvovalintana juuri tästä pääluokasta, sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava Krista Kiuru (sd.) paheksui.
– Ihan uskomatonta juttua, ja täällä kaksi ministeriä istuu puolustamassa tätä arvovalintaa. Syystäkin me kysymme täällä, pidättekö te meitä hölmöinä. Siis mitä te olette tehneet, Kiuru osoitti sanansa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle (ps.) ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).
Vasemmistoliittoa johtava Li Andersson sanoi kiinnittäneensä huomiota siihen, että sosiaaliturvasta vastaava ministeri puhuu paljon taloudesta, mutta ”aika vähän niistä ihmisistä, jotka tarvitsevat sosiaaliturvaa”.
– Hyvin monessa suomalaisessa kodissa on tällä hetkellä suurta hätää ja huolta siitä, miten tullaan ensi vuoden jälkeen pärjäämään, kun nämä tämän hallituksen ajamat sosiaaliturvaleikkaukset astuvat voimaan. Kyse ei ole mistään pienistä muutoksista, Andersson huomautti.
Grahn-Laasosen mukaan suurimman uhan suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan keskeisille palveluille ja turvaverkoille muodostaa julkisen talouden kestämätön tilanne.
– Suomi on elänyt velaksi yhtäjaksoisesti lähes 15 vuotta. Suunnan kääntämiseksi ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi hallitus toteuttaa määrätietoisesti hallitusohjelmansa toimenpiteitä, joilla lisätään työllisyyttä, vauhditetaan talouskasvua ja vahvistetaan julkista taloutta.