Taloustutkimus sanoutuu irti perussuomalaisten bensaveroväitteistä – "Valitettavasti Taloustutkimukselle ei tarjottu mahdollisuutta nähdä mainosta etukäteen"

Perussuomalaiset

Taloustutkimus sanoutuu irti perussuomalaisten vaalimainoksen bensiiniveron nostoväitteistä.

– Taloustutkimus Oy ei väitä, että hallitus aikoisi nostaa bensiiniveron hintaa niin, että sen hinta nousisi 30 s/l vaan kyse on Perussuomalaisten omassa mainonnassaan esiintuomasta väitteestä, Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kirjoittaa yrityksen sivuilla.

Perussuomalaiset väitti mainoksessaan Lappilainen -lehdessä muun muassa, että hallituksen vaihtoehdossa bensiiniveroa korotetaan 30 senttiä ja öljylämmitys kielletään.

Pajusen mukaan mainos on herättänyt sen verran keskustelua, että Taloustutkimuksen roolia laskelmien tekijänä on syytä täsmentää.

– Tämä on ollut aika monelle epäselvää. Ensinnäkin puoluesihteeri Simo Grönroos ei tuo tätä asiaa selvästi esiin kommentoidessaan vaalimainosta Iltalehdessä. Hinnankorotuksen esiin nostaminen on mainostajan valinta. Valitettavasti Taloustutkimukselle ei tarjottu mahdollisuutta nähdä mainosta etukäteen.

Pajusen mukaan Taloustutkimuksen perussuomalaisille tekemä laskelma konkretisoi, minkä suuruinen korotus bensan hintaan pitäisi tehdä, jotta hallituksen oman hiilineutraaliuteen tähtäävän toimenpideohjelman tavoitteet toteutuisivat.

– On vaaleilla valittujen päättäjien asia päättää, käytetäänkö tätä keinoa, jotain muuta keinoa, muutetaanko tavoitetta ja missä tahdissa toimenpiteitä toteutetaan.

Siinä, että laskelma on ylipäätään tehty, ei ole Pajusen mukaan mitään ihmeellistä. Kaikista talouteen vaikuttavista vaihtoehtoisista toimenpiteistä voi ja pitää tehdä niiden vaikutuksia konkretisoivia laskelmia, hän huomauttaa.

– Toki laskelmien perusteiden pitää olla vakaalla pohjalla. Mutta vain laskelmien avulla voidaan tehdä järkeviä päätöksiä.

Pajusen mukaan mielenkiintoista on myös, että keskustelua ei ole käyty laskelmista vaan siitä mitä niistä on viestitty.

– Taloustutkimus ei ole viestinyt niistä mitään.

Perussuomalaisten koko sivun ilmoitus julkaistiin viime keskiviikon Lappilainen-lehdessä. Asiasta nousi kohu, kun Iltalehti puuttui siihen maanantaina.

Hallitus on korottanut bensiinin ja dieselin valmisteveroa 6–7 senttiä litralta viime elokuun alusta. Keskusta on torjunut lisäkorotukset ehdottomasti tältä vaalikaudelta.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos vetosi mainoksen väitteistä kysyttäessä Taloustutkimuksen lukuihin.

– Se on Taloustutkimuksen perussuomalaisten pyynnöstä tekemä tutkimus siitä, miten nykyisen hallituksen politiikka vaikuttaa autoilun ja asumisen kustannuksiin, Grönroos sanoi Iltalehdelle.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm selvitti Iltalehdelle laskelman perustuneen hallituksen taustaryhmistä tulleisiin raportteihin. Hän viittasi muun muassa bensiinin myynnin huutokauppamenettelyyn ja Aalto-yliopiston päästöoikeusmalliin.

– Eli ei ole faktaa, hallitus ei ole päättänyt. Piti arvioida jollain tavalla, että mitä ne tällä hallituskaudella tekee, jos ne tekee ne tavoitteensa. Että jos ne tavoitteet päätetään, niin se johtaa tähän. Jos näitä ei tehdä, niin sitten ei päästä tavoitteeseen, Holm sanoi.

Öljylämmitystä Marinin hallitus ei ole tällä hallituskaudella kieltämässä, vaikka perussuomalaiset mainoksessaan niin väitti.

Hallitusohjelman mukaan fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Muihin lämmitysmuotoihin kannustetaan siirtymään rahallisin avustuksin.

Kommentit (3)

 • Lukija4

  Taloustutkimus sanoutui irti perussuomalaisten sivun kokoisen mainoksen heidän luvuiksi väitetyistä. Samalla Taloustutkimus tuli huomaamattaan todistaneeksi, kuinka tarkoitushakuista, manipuloitua ja ihmisiä harhauttavaa perussuomalaisten toiminnan sisältö voi olla. Esimerkkinä alla heidän mainoksestaan suoraan lainattuja vaihtoehtoja – miten hallitukseen joutuessaan voi hoitaa asioita monipuolue maassa – kyllä hyvin voi uskoa, että hallitukseen joutuessaan puolueen hajoaminen on mahdollista – kuten historia aikana aina ennenkin eri hallitus kausilla. Toivoisi kuitenkin malttia ja yhteistyökykyä – se olisi meidän kaikkien etu.

  Hallituksen vaihtoehto:
  – Polttoaineveroja 30 senttiä/ litra
  – Asumiskulujen nousu/ koska sähkön hinta nousee 25%
  – Öljylämmitys kielletään
  Perussuomalaiten vaihtoehto:
  – Polttoaineveroja lasketaan 16 senttiä/ litra
  – Asumiskulujen lasku, koska sähkön ja lämmityksen hinta laskee 15%
  – Öljylämmitystä ei kielletä

 • Lukija67

  Hallitusohjelmaan kirjattu hiilineutraalisuus tavoite täytyy nyt ilmeisesti poistaa että säästytään 30 sentin polttoaineveron korotuksesta,erittäin hieno homma ja varmasti sopii suomalaisille.
  Isot kiitokset asiasta perussuomalaisille asian julkisuteen tuomisesta,mitähän vihreät tästä tuumaavat ja myös keskusta ja demarit.

  • Lukija4

   Nämä periaatteet on ollut tiedossa jo hallitusohjelman kautta vuosia, mutta perussuomalaisten mainoksessa väittämät ko. tiedot ovat törkeää valehtelua ja ihmisten harhauttamista. Asian todelliseksi hoitamiseksi on monia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Vanhasen esitys verotuksen keinoin, jossa verotus perustuisi tasaisemmin koko maan alueella. Polttoaineen hinnan nostaminen rasittaisi syrjäisiä alueita enemmän, kun siellä ei voi joukkoliikennettä juuri hyödyntää. Tästä syystä Keskusta on päättänyt, että polttoaineen veroja ei enään tämän hallituksen aikana nosteta. Mutta näistähän ei kunnanvaltuustot päätä, mutta oikeilla nimillä niistä voidaan kuntavaalien aikanakin keskustella.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen