Taidehallin säätiön entisen johtajan epäillään käyttäneen säätiön varoja yli 247 000 euron edestä omiin menoihinsa, kertoo PRH
Helsingin Taidehallin säätiön entisen johtajan epäillään käyttäneen säätiön varoja yli 247 000 euron edestä omiin menoihinsa vuosina 2014–2021, kertoi Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) maanantaina. Summa perustuu säätiön tekemään selvitykseen.
Säätiö kiinnitti vuonna 2021 huomiota entisen johtajansa luottokortin käyttöön ja teki epäillyistä taloudellisista väärinkäytöksistä tutkintapyynnön poliisille joulukuussa 2021. Tällöin epäiltiin, että rahasumma olisi yli 100 000 euroa. Poliisi on tutkinut asiaa muun muassa törkeänä kavalluksena.
Säätiön varojen väärinkäytöstä epäilty Jan Förster työskenteli Taidehallin johtajana vuodesta 2013 toukokuuhun 2021. STT on kertonut epäillyn nimen jo esitutkintavaiheessa, koska hän on toiminut vastuullisessa tehtävässä. STT ei tavoittanut Försteriä kommentoimaan asiaa.
Epäily väärinkäytöksistä syntyi Taidehallin sisäisissä selvityksissä vuonna 2021. Säätiön hallitus pyysi tilintarkastajaa kiinnittämään huomiota silloisen johtajan luottokortin käyttöön, jossa paljastui epäselvyyksiä.
– Tämän jälkeen oli selvää, että hänellä ei ollut edellytyksiä jatkaa tehtävässään, vaan hän irtisanoutui, sanoi STT:lle Taidehallin säätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Huotari toukokuussa 2022.
PRH:n mukaan Taidehallin säätiön hallitus on laiminlyönyt säätiölain säännöksiä erityisesti säätiön hallinnon järjestämisessä sekä kirjanpidon ja varainhoidon valvonnassa. PRH ei epäile säätiön hallituksen jäsenten hyötyneen entisen johtajan tekemisistä.
Taidehallin säätiö kertoo tiedotteessaan, että kyse on säätiön aiemmista hallituksista.
PRH:lla on toissijainen kanneoikeus ajaa vahingonkorvauskannetta säätiön hyväksi, jos on todennäköistä, ettei säätiö huolehdi asiasta. Kanneoikeus perustuisi säätiön hallinnon järjestämisen ja sisäisen valvonnan laiminlyöntiin.
PRH:n lakimies Kati Huovinen sanoo STT:lle, että kanne on vielä PRH:n harkinnassa.
Taidehallin säätiö kertoi tiedotteessaan, että se on jo aiemmin päättänyt, ettei se esitä korvausvaatimuksia entisen johtajan aikana toimineita hallituksen jäseniä tai tilintarkastajia kohtaan.
– Päätöksen teki nykyinen, Taidehallin juridisesti esteetön hallitus, jonka jäsenet eivät ole olleet väärinkäytöksistä epäillyn johtajan aikana hallituksessa, tiedotteessa sanotaan.
Hallitus perustelee päätöstä sillä, että korvausvastuussa rahoista on ensisijaisesti entinen johtaja.
– Jos entinen johtaja korvaa vahingon, ei jäljelle jää vahinkoa, jota entisten hallitusjäsenten pitäisi korvata.
Taidehallin hallitus pitää korvauskanteen menestymistä lisäksi epävarmana ja uskoo, että oikeudenkäyntikulut voisivat nousta jopa saatuja korvauksia korkeammiksi.
Juttu päivitetty kauttaaltaan 21.11. klo: 9:24.