Ministeriö: Syyhyn hoidon tehostamiseen etsitään keinoja – taudin torjuntatoimet voivat pistää lapsiperheen elämän sekaisin
Viranomaiset etsivät keinoja tehostaa syyhyn hoitoa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Sen mukaan viranomaiset käyvät keskusteluja useiden lääkeyritysten kanssa, jotta nämä hakisivat lääkkeilleen Kela-korvattavuutta ja Suomeen saataisiin käyttöön lisää erilaisia lääkevalmisteita.
STM:n mukaan joissain Euroopan maissa on myynnissä syyhylääkkeitä, joita ei toistaiseksi myydä Suomessa. Lääkkeiden saaminen Suomen markkinoille edellyttäisi, että lääkeyritykset hakevat lääkkeille myyntilupaa ja tuovat ne sen jälkeen apteekkimyyntiin.
Lääkeyritys päättää apteekkimyynnissä olevien lääkkeiden hinnoittelusta. STM:n mukaan yritys voi hakea lääkkeilleen Kela -korvattavuutta Lääkkeiden hintalautakunnasta (Hila), joka päättää lääkekorvausjärjestelmään mukaan otettavan lääkkeen korvattavuudesta ja kohtuullisesta tukkuhinnasta. Jos lääkeyritys ei hae Hilasta korvattavuutta, se voi määrittää lääkkeen tukkuhinnan vapaasti.
Valtioneuvoston asettama tartuntatautien neuvottelukunta keskusteli syyhystä torstaina, samana päivänä kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi syyhytapausten yleistymisestä.
Neuvottelukunta totesi, että syyhyn diagnosointiin ja hoidon ohjeistukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta hoito onnistuisi nykyistä useammin.
STM toteaa syyhylääkkeiden korkean hinnan herättäneen keskustelua. Yhden perheen hoitoon tarvitaan useita lääkepakkauksia ja kustannukset voivat nousta huomattaviksi.
– Syyhy voi pahimmillaan pistää lapsiperheen elämän sekaisin. Tauti aiheuttaa ikäviä iho-oireita ja sen edellyttämät huolelliset torjuntatoimet ovat vaativia. Osalle perheistä syyhyn hoito on myös taloudellinen haaste, sanoo STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen tiedotteessa.
Suomessa myydään kahta syyhyn hoitoon tarkoitettua lääkettä. Ne ovat ilman reseptiä saatava permetriinivoide ja tablettimuotoinen reseptilääke ivermektiini. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietojen mukaan syyhylääkkeiden saatavuus on Suomessa hyvä, STM kertoo.
Permetriini ja ivermektiini eivät THL:n mukaan ole tällä hetkellä Kela-korvattavia.
THL:n ylilääkäri Leif Lakoma kertoi torstaina tiedotteessa, että Suomessa voi tällä hetkellä olla paikallisia syyhyepidemioita, mutta koko maan tason epidemiasta ei ole kysymys.
Lakoman mukaan monissa Euroopan maissa on raportoitu syyhytapausten määrän kasvusta viimeisen kymmenen vuoden aikana.
– Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Ihmisillä on ollut syyhyä aina, eikä valitettavasti ole keksitty keinoa, jolla siitä voisi päästä kokonaan eroon, Lakoma sanoi THL:n tiedotteessa.
Syyhy tarttuu THL:n mukaan pääasiassa ihmisestä toiseen ja selviää kehon ulkopuolella tekstiileissä korkeintaan muutaman vuorokauden. Syyhyn lääkehoidon yhteydessä on hyvä myös pestä päivittäisessä käytössä olevat vaatteet, lakanat ja pyyhkeet sekä tuulettaa tai imuroida tyynyt ja peitot.