Synkkä rajapyykki rikki: Yhdysvalloissa kirjattu jo miljoona koronakuolemaa

Monen asiantuntijan mukaan miljoonan kuoleman raja ylitettiin jo viikkoja tai kuukausia sitten
Ulkomaat

Yhdysvalloissa on kirjattu virallisesti jo miljoona koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo baltimorelaisyliopisto Johns Hopkins.

Synkkä rajapyykki on yliopiston seurannan mukaan ylittynyt tähän päivään mennessä jo noin 200 kuolemalla.

Tiedotteessaan yliopisto alleviivaa monien asiantuntijoiden sanoneen, että miljoonan kuoleman raja ylitettiin jo viikkoja tai kuukausia sitten. Presidentti Joe Biden huomioi ”traagisen virstanpylvään” viime viikolla ja määräsi sen johdosta suruliputuksen.

–  Miljoona tyhjää tuolia perheen illallispöydän ääressä, Biden sanoi ennakkoon nauhoitetulla videolla liki viikko sitten.

Presidentin julistuksesta kertoi muun muassa uutiskanava ABC News. Koronauhrien muistoksi järjestetty suruliputus koski Valkoista taloa sekä liittovaltion julkisia rakennuksia ja alueita.

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa.

–  Vaikka miljoona covid-19-kuolemaa on tyrmistyttävä lukema, me tiedämme, että Yhdysvallat saavutti todellisuudessa tämän traagisen virstanpylvään jo jonkin aikaa sitten, Johns Hopkinsin koronaviruskeskuksen edustaja Crystal Watson totesi yliopiston tiedotteessa.

Watson alleviivasi, etteivät tilastot pysty antamaan täyttä kuvaa viruksen vaikutuksista kansanterveydelle. Hän muun muassa lisäsi koronaan kuolleilta jäävän jälkeensä perheitä, ystäviä, lapsia ja puolisoita.

–  Ja joissain tapauksissa vanhemmat joutuvat jatkamaan ilman lapsiaan, hän jatkoi.

Kuolemien shokeeraavan määrän ja esimerkiksi lukuisten koronan pitkää muotoa sairastavien ihmisten vuoksi pandemian vaikutukset tuntuvat Watsonin mukaan yksilötasolla vielä pitkään ja näkyvät myös kansanterveystilastoissa.

Johns Hopkinsin tiedotteen mukaan lähes 60 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä on saanut jossain vaiheessa koronatartunnan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Yhdysvallat kertoi ensimmäisestä koronatartunnastaan tammikuun 20. päivänä vuonna 2020. Tartunta havaittiin miehellä, joka oli lentänyt Kiinan Wuhanista kotiinsa Seattleen. Virus havaittiin ensimmäisen kerran juuri Wuhanissa vuoden 2019 lopulla.

Seattlelaismies selvisi, mutta ensimmäisistä koronakuolemista kerrottiin Yhdysvalloissa vain muutamaa viikkoa tuon jälkeen.

Tartuntoja maassa on todettu pandemian aikana yhteensä yli 82,7 miljoonaa. Edellisten 28 päivän aikana uusia koronatapauksia on todettu liki kaksi miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on kirjattu miljoonaa asukasta kohden kaikkiaan yli 252 000 koronatartuntaa ja 3070 koronakuolemaa. Esimerkiksi Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat noin 192 500 ja 771.