Suomi lopettaa ulkopuolisten konsulttien käytön hävittäjähankkeen tapaamisissa – Ex-komentaja Jarmo Lindbergin rooli nopeutti päätöstä
Ulkopuolisten konsulttien käyttö hävittäjien uusimiseen liittyvän HX-hankkeen tapaamisissa päättyy, kertoo puolustusministeriö.
Päätös koskee kaikkia tilanteita ja astuu voimaan välittömästi. HX-hanke aikoo vedota hävittäjiä tarjoaviin tahoihin, jotta konsultteja ei käytettäisi myöskään virallisissa neuvotteluissa.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on keskustellut asiasta presidentti Sauli Niinistön kanssa.
Puolustusministeriön mukaan linjauksen taustalla on HX-hankkeen siirtyminen vaiheeseen, jossa valtio valmistelee lopullista tarjouspyyntöä. Tässä vaiheessa halutaan ministeriön mukaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välille.
STT kertoi torstaina, että Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg konsultoi yhdysvaltalaista Lockheed Martinia Suomen hävittäjähankkeessa. Lockheed Martin on yksi viidestä hävittäjävalmistajasta, joka on mukana tarjouskilvassa Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien korvaamiseksi.
Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen sanoo STT:lle, että konsulttikielto oli joka tapauksessa tarkoitus asettaa, kun HX-hankkeen lopullinen tarjouspyyntö lähetetään. Asiaa päätettiin aikaistaa, kun Lindbergin rooli nousi esille julkisuudessa.
Viime kesänä eläkkeelle jäänyt Lindberg aloitti konsulttitoiminnan puolen vuoden karenssiajan jälkeen.
Myös toinen Puolustusvoimain entinen komentaja Juhani Kaskeala toimii konsulttina niin ikään tarjouskilvassa mukana olevalle Boeingille. Myös muilla hävittäjävalmistajilla on apunaan entisiä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön edustajia.
Puranen vakuuttaa, että ulkopuoliset eivät pääse vaikuttamaan päätöksentekoprosessiin millään tavalla.
– Ei meillä ole ollut mitään ongelmia konsulttien hallinnassa. He eivät ole häirinneet meitä.
Lindberg on nähnyt kaikkien tarjouskilpaan kuuluvien yhtiöiden ensimmäiset tarjoukset, kertoo Uutissuomalainen .
Uutissuomalaisen tietojen mukaan tarjouksissa oli muun muassa suuntaa antavia hintatietoja. Lindberg ei kuitenkaan ole nähnyt tarkentavia tarjouksia, jotka saapuivat tämän vuoden tammikuussa.
Puranen ei usko, että Lockheed Martin saa Lindbergin vuoksi kilpailuetua. Hän huomauttaa, että Lindbergiä sitoo salassapitovelvollisuus. Lisäksi tarjouskilvassa Lockheed Martinin kanssa neuvotellaan vain teollisesta yhteistyöstä, ja kaikki muu neuvottelu tapahtuu Yhdysvaltain hallinnon kanssa, Puranen sanoo.
– Korkeintaan he saavat korkeatasoisen ilmavoimaosaajan. Kukaan ei voi kiistää Jarmo Lindbergin osaamista ilmasodankäynnissä. Siihen ei tarvita salaista tietoa, Puranen sanoo.
– Parhaaseen tarjoukseen ei tarvita tietoa kilpailijoista vaan itsestä ja siitä, mitä Suomen puolustusjärjestelmä tarvitsee.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Lindbergin puolen vuoden karenssiaika ennen uusiin tehtäviin siirtymistä oli liian lyhyt. Niinistö lausui asiasta MTV Uutisille .
Niinistön mukaan ei näytä ”hyvältä alkuunkaan”, että ihminen siirtyy alhaisen eläkeiän jälkeen suoraan lobbaustoimintaan alalla, jolla hän on toiminut virassa. Lindbergin toiminta ei ole asiasta Niinistön mukaan ensimmäinen mutta räikein esimerkki.
Lännen Median mukaan Lindberg perusti konsulttiyrityksensä kesken komentajan viran jälkeisen karenssiajan. Hän lopetti komentajan tehtävät viime vuoden elokuusta alkaen.
Lindberg kuitenkin perusti Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:n jo tammikuussa, jolloin toisen työnantajan palvelukseen siirtymistä tai yritystoiminnan aloittamista koskeva karenssiaika oli yhä kesken.
Lännen Median mukaan Lindberg ei karenssisopimuksen mukaisesti ilmoittanut yrityksen perustamisesta puolustusministeriöön. Ministeriön juristit selvittävät asian tämän vuoksi.
Lindberg perustelee Lännen Medialle ratkaisuaan sillä, että yhtiöllä ei ollut vielä tuolloin toimintaa.
Osakeyhtiölaissa yritystoiminta kuitenkin katsotaan alkavan rekisteröinnistä. Sopimukseen sisältyy sanktiopykälä mahdollisesta sopimusrikkomuksesta, Lännen Media kertoo.
HX-hankkeen tammikuussa saapuneet tarkennetut tarjoukset olivat esillä presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunnan kokouksessa eli TP-UTVAssa tänään perjantaina. Suomi vastaanotti tarkennetut tarjoukset kaikilta viideltä tarjoajalta, ja ne on analysoitu puolustushallinnossa.
Lopullinen tarjouspyyntö lähetetään myöhemmin tänä vuonna, Lauri Puranen arvioi. Sen lähettäminen on viivästynyt koronapandemian vuoksi. Ajankohta oli jo aiemmin päätetty, mutta se on pitänyt perua.