Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Kuin todiste menneestä loistosta. Niin kuvailee englanninkielinen France24 tuoreessa artikkelissaan kahta loisteliasta huvipurtta, jotka lepäävät Irakissa Eufrat- ja Tigris-jokien laskujoen Shatt al-Arabin varrella.
Kyse on Irakin ex-diktaattorin Saddam Husseinin omistamista aluksista, joilla on hyvin erilainen historia. Toisen aluksen juuret ulottuvat Suomeen.
Al-Mansur -niminen alus rakennettiin Suomessa 1980-luvun alussa. Se luovutettiin Irakiin vuonna 1983. Luovuttamista tosin hidasti merkittävästi Irakin ja Iranin välinen sota.
Voittoisuutta tarkoittava alus oli Husseinin lempilapsi. 120-metriselle alukselle mahtui 32 matkustajaa ja 65 miehistön jäsentä. Miehistön kerrotaan olleen aina lähtövalmiina, kaikkina päivinä ympäri vuoden.
Hyvin ylellisesti sisustetulla aluksella kerrotaan olleen oma sairaala, helikopterikansi ja salakäytävä.
Viisi päivää ennen Irakin sodan alkua vuonna 2003 Hussein siirrätti Al-Mansurin Shatt al-Arabia pitkin Basraan suojellakseen sitä amerikkalaisten lentokoneiden pommituksilta.
Se ei kuitenkaan auttanut. Loistelias huvivene joutui maaliskuussa 2003 usein hyökkäysten kohteeksi. France24:n mukaan sitä pommitettiin ainakin kolmesti, mutta alus ei koskaan uponnut.
Loisteliaan aluksen mustuneet ja tuhoutuneet rauniot jäivät kellumaan veteen kuin muistona Husseinin hallinnon lukuisista väärinkäytöksistä.
France24:n mukaan alukselta on varastettu moottorit, mikä on kallistuttanut purtta entisestään. Suomalaisvalmisteinen Al-Mansur makaa vedessä siis kyljellään.
Lähellä Al-Mansuria olevalla toisella Husseinin aluksella ei ollut yhtä tuhoisa kohtalo.
82-metrinen Basrah Breeze -aluksella voi edelleen nähdä sen loiston, jota Hussein omiin kiinteistöihinsä ja aluksiinsa tuhlasi.
Kullatulle ja koristeelliselle alukselle mahtui 30 matkustajaa ja 35 miehistön jäsentä. Alus oli luovutettu Husseinille vuonna 1981. Aluksella oli myös helikopterikansi.
Husseinin ei kuitenkaan tiedetä juuri käyttäneen Basrah Breeze -alusta. Alus oli vuosikausia ulkomaisilla vesillä.
Irakin sodan jälkeen sen omistuksestä käytiin oikeustaistelua, kun Caymansaarilla sijaitseva yritys pyrki myymään alusta. Lopulta Irakin hallitus voitti aluksen omistuskiistan ja alus siirrettiin Basraan.