Stubbin kriitikot ryhmittyivät Orpon taakse
Kokoomuksen puheenjohtajapelissä haettiin keskiviikkona lopullisia asemia, kun sisäministeri Petteri Orpo asettui ehdolle.
Kaksi vuotta sitten puheenjohtajavaalin Alexander Stubbille hävinnyt eduskunnan varapuhemies Paula Risikko hautasi oman mahdollisen ehdokkuutensa ja asettui tukemaan Orpoa.
Varteenotettavista mahdollisista ehdokkaista Jan Vapaavuori ei vielä sanonut lopullista sanaansa. Kaksi vuotta sitten Vapaavuorta puheenjohtajaksi kannattaneista kuitenkin tapahtui heti selkeä siirtymä Orpon leiriin.
Kokoomuksen varapuheenjohtajistoon kuuluva kansanedustaja Anne-Mari Virolainen ja eduskunnasta viime vuoden vaaleissa tippunut Heikki Autto vetävät Orpon kampanjaa, viimeksi he kuuluivat Vapaavuoren tukijoihin.
Myös muutamat kansanedustajat tekivät välittömästi vastaavan siirtymän. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuonna 2014 toiminut Orpokin kuului tuolloin Vapaavuoren tukijoihin.
Stubbin ja Orpon lisäksi puheenjohtajaksi on ehdolla ensimmäisen kauden kansanedustaja Elina Lepomäki.
Vaikka Orpo oli pohjustanut puheenjohtajakampanjan aloittamista parin viikon ajan, selkeitä linjapuheita ei vielä kuultu. Hänen mukaansa kokoomuksen pitää olla liike, johon suomalaiset luottavat.
– Itse en oikein voi olla tyytyväinen siihen tilaan, missä kokoomus tällä hetkellä on. Eikä tietenkään voi tyytyä siihen kannatukseen, mikä kokoomuksella tällä hetkellä on, Orpo sanoi.
Hänen mielestään kokoomuksen kuuluu olla vahvempi. Kokoomuksessa istuvaa puheenjohtajaa ei ole haastettu yli 20 vuoteen, ja muutenkin keskeisten ministereiden välinen puheenjohtajakilpa on harvinainen.
– En pidä sitä moraalisesti ongelmallisena, ehkä hieman hankalana, Orpo arvioi tilannetta.
Kilpaa sävyttää hallituksen suurprojektien takarajojen osuminen alkukesään. Orpo on ollut vahvasti mukana valmistelemassa sote-uudistusta, jonka keskeisten lakien pitäisi valmistua aivan lähiaikoina.
Ammattiliittojen on määrä neuvotella kilpailukykysopimusta noudattavat työehtosopimukset toukokuun aikana. Siihen linkittyvän paikallisen sopimisen linjauksista Stubbia on syyllistetty kokoomuksen sisällä.
Orpo ja Stubb vakuuttivat, että kamppailu puheenjohtajuudesta ei vaikuta hallitustyöskentelyyn.
– Petteri on ollut minulle matkan varrella oikea käsi, todellinen aisapari, tuki ja turva, Stubb sanoi.
Suuria linjaeroja Stubbin ja Orpon väliltä eivät löydä uuden ehdokkaan taakse ryhmittyneetkään.
– Orpo on pärjännyt hyvin ministerin tehtävässä. Lisäksi hänen vahvuutenaan on kentän ja järjestötoiminnan tuntemus, Risikko sanoo.
Stubbin kriitikoihin pitkään kuuluneen kansanedustaja Eero Lehden mukaan nykyistä puheenjohtajaa rasittavat heikkoudet joissakin asiakysymyksissä, varomattomat lausunnot esimerkiksi hallintarekisteristä ja jotkin henkilövalinnat.
– Julkinen esiintyminen voisi olla vakavampaa. Kovin sirkusmaisissa tempuissa mukanaolo ei luo sellaista kuvaa kuin ihmiset puolueen puheenjohtajalle ja varsinkin finanssiministerille asettavat, Lehti sanoo.
Lappeenrannassa järjestettävää puoluekokousta edeltää kova kilpailu. Kestävyysurheilijana tunnettu Stubb kiri kaksi vuotta sitten lopulta kärkeen, mutta nyt viiden viikon pikamatkalla vauhdinjako on harkittava tarkkaan.
Orpo vastaa seuraavasta spurtista, kun hän lähiaikoina kertoo oman tarkemman linjansa.