Stubbin mukaan Ukraina voi käyttää lännen antamia aseita Venäjän sotilaskohteita vastaan
Virossa valtiovierailunsa aloittaneet presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb otettiin juhlavasti vastaan Tallinnan Vapaudenaukiolla maanantaina.
Vastassa olivat vierailua isännöivä Viron presidentti Alar Karis ja hänen puolisonsa Sirje Karis, Viron parlamentin puhemies Lauri Hussar, pääministeri Kaja Kallas sekä useita Viron hallituksen jäseniä. Vajaat parisataa ihmistä oli saapunut seuraamaan tapahtumaa.
Kolmipäiväisen vierailun ensimmäisen päivän keskeiseksi teemaksi nousi Ukraina.
Presidentti Stubb ei pidä ajankohtaisena ajatusta lähettää joukkoja Ukrainaan. Stubb kommentoi Tallinnassa saksalaisen Spiegel-lehden uutista, jonka mukaan Baltian maat ja Puola olisivat valmiita harkitsemaan joukkojen lähettämistä, jos Ukrainan puolustus uhkaa sortua.
– Puheet joukkojen lähettämisestä ovat mielestäni tässä vaiheessa spekulaatiota, Stubb sanoi.
Viron presidentti Karis sanoi puolestaan, että keskusteluja on käyty siitä, pitäisikö sotilaita lähettää korvaamaan ukrainalaisia sotilaita avustaviin tehtäviin esimerkiksi miinanraivaustöihin. Presidentin mukaan tässä vaiheessa Ukraina kuitenkin haluaa enemmän aseita eikä niinkään sotilaita.
– Meidän pitää jatkaa näitä keskusteluja, Karis sanoi.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi maanantaina, että länsimaiden pitäisi antaa Ukrainan käyttää sille toimitettuja aseita myös Venäjän alueella. Esimerkiksi Ruotsi on sanonut antaneensa Ukrainalle luvan tähän. Viron presidentti Karis sanoi maanantaina, että pitää tätä oikeutettuna.
Stubb oli samoilla linjoilla. Ukraina voi Stubbin mukaan käyttää sille annettuja asejärjestelmiä Venäjän sotilaskohteita vastaan.
– Kunhan sotaa käydään kansainvälisen oikeuden mukaan ja sen puitteissa, niin en näe siinä mitään sen suurempaa ongelmaa, Stubb sanoi.
– Yksi osapuoli ei todellakaan pelaa sodan sääntöjen mukaan, ja silloin meidän ei pidä rajoittaa Ukrainan toimia millään tavalla, hän jatkoi.
Ukrainalla voisi Stubbin mukaan olla oikeus käyttää aseita Venäjän alueella esimerkiksi tilanteessa, jossa Ukrainan rajan toiselle puolelle olisi ryhmittäytynyt venäläisiä joukkoja asevarastoineen.
– Meidän ei pidä sitoa ukrainalaisten käsiä, Stubb sanoi.
Stubbilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi Suomi poikkeaa pohjoismaisesta linjasta Palestiinan valtion tunnustamisen suhteen. Norja, Irlanti ja Espanja ovat ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion 28. toukokuuta, ja Ruotsi on tunnustanut Palestiinan aiemmin.
Suomi tulee Stubbin mukaan tunnustamaan Palestiinan valtion ”jossakin vaiheessa”.
Presidentin mukaan askelmerkit rauhaan ovat tulitauko ja humanitäärisen avun perille saaminen, kansainvälinen rauhanvälitysoperaatio arabivaltioiden kesken ja poliittinen prosessi, jossa Palestiinan nykyhallinto ja Israel neuvottelevat kahden valtion mallista.
– Kyse on siitä, missä kohdassa on tarkoituksenmukaista, että Suomen kaltainen valtio tunnustaa Palestiinan, Stubb sanoi.