STTK:n liittojen työtaistelutoimet näyttävät olevan ohi irtisanomiskysymyksessä – yksimielinen päätös keskusjärjestötasolla
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on päättänyt yksimielisesti, että irtisanomissuojakysymyksessä on edellytykset työtaistelutoimien lopettamiseen. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo STT:lle uskovansa, että linjaus käy jäsenliitoille eli että ne luopuvat työtaistelutoimistaan.
– Minulla on se käsitys, että kyllä se (päätös) varmaan tyydyttää kaikkia osapuolia, Palola sanoi maanantaina.
Tästä huolimatta STTK:n hallitus ei edelleenkään hyväksy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uutta irtisanomissuojaesitystä. STTK:n mielestä maan hallituksen esitys ei paranna työllisyyttä.
Palolan mukaan keskusjärjestön hallitus kävi maanantaina perusteellisen keskustelun asiasta.
– Siellä oli erilaisia huolia, mutta todettiin, että kokonaisuuden kannalta tämä (esitys) oli riittävä.
Irtisanomissuojaesityksen vastaiset työtaistelutoimet ovat olleet keskeytyksissä osalla STTK:n liitoista. Työtaistelutoimien hautaamisen vahvistaa vielä kukin liitto itse.
– Kyllä oletan, että tämä tilanne nyt rauhoittuu, Palola arvioi.
Sipilän hallitus antoi viime viikolla kiistellyn esityksen, jonka perusteella työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä vaikuttaisi irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa.
Alun perin hallitus olisi halunnut heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen työpaikoilla, mutta laski myöhemmin rajaa kymmeneen henkeen. Työmarkkinakonfliktin ja työtaistelutoimien keskellä hallitus poisti lopulta kokonaan maininnan tietystä henkilöstömäärästä.
Vielä on epäselvää, mitkä ovat Sipilän hallituksen irtisanomissuojaesityksen vaikutukset työpaikoilla. Jos esitys menee läpi eduskunnassa, lain soveltamiseen odotetaan vielä oikeuskäytäntöä tuomioistuimista. Mielivaltaisesti työntekijää ei voisi jatkossakaan irtisanoa.
Hallitus on arvioinut, että esityksellä olisi pieni positiivinen työllisyysvaikutus ja että vaikutukset jakautuisivat melko tasapuolisesti miesten ja naisten kesken.