Soini vetoaa luottamuksellisuuteen, eikä edelleenkään kommentoi Gennadi Medvedevin poistamista pakotelistalta

Venäjä-pakotteet

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) vetoaa yhä keskusteluiden luottamuksellisuuteen eikä edelleenkään kerro, estikö Suomi Venäjän rajavartiolaitoksen apulaispäällikön Gennadi Medvedevin ottamisen mukaan EU:n pakotelistalle.

EU-maat sopivat perjantaina pakotteista kahdeksalle venäläiselle, jotka olivat osallisena Asovanmeren ja Kertshinsalmen selkkauksessa.

Yhdysvaltalaisen Radio Free Europen (RFE/RL) mukaan Suomi olisi torjunut Medvedevin lisäämisen listalle. Media nojasi tietonsa useisiin nimettömiin lähteisiin, joiden mukaan Medvedev piti alun perin lisätä pakotelistalle.

– Pakotteet käsitellään aina hyvin perusteellisesti yhteistoiminnassa kaikkien maiden kanssa. Kaikki päätökset, jotka syntyvät, ovat yksimielisyyden takana ja ne nyt vahvistetaan, Soini sanoi ennen EU-maiden ulkoministerikokousta Brysselissä.

– Suomi ei nyt eikä missään olosuhteissa petä sitä luottamusta, enkä minäkään ministerinä voi kertoa salaisista asioista, jotka on luottamuksella tehty.

Soini vetosi asian luottamuksellisuuteen myös tekstiviestissä, jolla hän vastasi STT:n kysymyksiin lauantaina. Soini ei viestissään myöntänyt eikä kieltänyt yhdysvaltalaismedian uutista, eikä kommentoinut sitä muutenkaan.

Linja Krimin miehittämiseen ja Itä-Ukrainan tilanteeseen on Soinin mukaan ollut tiukka.

– Ukrainan kriisiin on aivan selvä linja. Sen paremmin EU, Suomi kuin Yhdysvallatkaan ei voi hyväksyä, eikä tule hyväksymään, Krimin laitonta liittämistä Venäjään, Soini sanoi Brysselissä.