Sisäisten pakolaisten määrä maailmassa nousi viime vuonna ennätyssuureksi

Ilmastonmuutoksen vuoksi lisääntyneet luonnonkatastrofit lisäsivät eniten uusien pakolaisten määrää
Pakolaisuus

Sisäisten pakolaisten eli kotimaansa sisällä paenneiden ihmisten joukko kasvoi viime vuonna ennätyssuureksi, kertoivat paenneiden määrää tarkkaileva Norjan pakolaisneuvosto NRC ja sen perustama järjestö IDMC torstaina.

Uusien pakolaisten määrä oli 38 miljoonaa, mikä on toiseksi korkein luku vuosikymmeneen. Ihmisiä pakosalle ajoivat luonnonkatastrofit ja konfliktit. Osa ihmisistä joutui pakenemaan useita kertoja.

Pakolaisneuvosto NRC:n johtaja Jan Egeland sanoo, että tilanne ei ole koskaan aiemmin ollut näin huono.

–  Maailma on hajoamassa.

–  Tarvitsemme jättiläismäisen muutoksen maailman johtajien ajattelutavassa, jotta voimme estää ja ratkoa konflikteja ja lopettaa ihmisten lisääntyvän kärsimyksen, hän lisää.

Viime vuoden lukemaan ei sisälly esimerkiksi Venäjän helmikuussa Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi paenneita ihmisiä. Sisäisten pakolaisten joukon odotetaan siis entisestään kasvavan tänä vuonna.

Viime vuonna suurin määrä uusia sisäisiä pakolaisia kirjattiin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Etiopiassa. Yli viisi miljoonaa ihmistä joutui pakosalle maassa niin kuivuuden kuin Tigrayn sodankin vuoksi.

Eniten konfliktin vuoksi sisäiseen pakolaisuuteen joutuneita on Syyriassa, jonka sisällissota on kestänyt jo yli 11 vuotta.

Myös Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Afganistanissa kirjattiin ennätysmäärä maan sisällä paenneita. Afganistanissa asiaan vaikutti muun muassa ääriliike Talebanin paluu valtaan.

Kaakkois-Aasian Myanmarissa kirjattiin niin ikään ennätyslukemia, kun sotilaat ottivat vallan maassa viime vuoden helmikuussa.

Konfliktien lisäksi säähän ja ilmastonmuutokseen linkittyvät ongelmat ajoivat yhä useampia pakolaisiksi.

Viime vuonna lähes 24 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan luonnonkatastrofien vuoksi. Ne olivat suurin syy nimenomaan uusien sisäisten pakolaisten määrän kasvussa.

Pakoon pakottivat muun muassa myrskyt, monsuunisateet, tulvat ja kuivuusaallot. Kaikkien näiden on arvioitu lisääntyvän, jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä.