Sipilän ääniperintö on nyt uusjaossa Oulun vaalipiirissä – Pohjois-Pohjanmaan listalla ensimmäistä kertaa naisenemmistö
Keskustaväki muistaa vuoden 2019 eduskuntavaalit myös Oulun vaalipiirissä romahduksena, jonka ei hevillä haluta toistuvan.
Keskusta-aatteen syvimmässä ytimessä kärsittyä kolmen paikan menetystä puolue lähtee paikkaamaan melkoisesti uusiutuneella listalla.
Uusiutuminen koskee erityisesti listan kärkipäätä. Juha Sipilältä periytyvien 16 688 äänen tulevista osoitteista on käyty jo pitkään kovia spekulaatioita. Ja erityisesti siitä, kuinka suuri osa niistä jää keskustan laariin.
Kun tähän lisää paikastaan luopuvan Juha Pylvään (6100) ja vaalikauden aikana edesmenneen Antti Rantakankaan (4478) lukemat, niin Oulun vaalipiirissä on nyt harvinaisen paljon ääniä uusjaossa.
Pohjois-Pohjanmaan Keskustan toiminnanjohtaja Minna Siira on realisti, kun puhutaan vaalien tavoitteista.
– Vähintään nykyinen paikkamäärä meidän täytyy ehdottomasti säilyttää. Tietysti tavoitteena pitää olla myös yhden lisäpaikan saaminen, Siira muotoilee.
Vasemmistoliitolle lipsahtanut seitsemäs paikka jäi hiuskarvan varaan jo edellisvaaleissa. Tavoitteen toteutumisen puolesta puhuu myös se, että jatkopaikkaa hakevista alueen kansanedustajista kaikki ovat saaneet näkyvää jalansijaa poliittisissa parrasvaloissa.
Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila, Pekka Aittakumpu ja Rantakankaan tilalle eduskuntaan noussut kainuulainen Tuomas Kettunen voivatkin startata vaalitaistoon hyvistä lähtökohdista.
Haastajista ei ole puutetta, sillä keskusta on satsannut ehdokasasettelussaan erityisesti alueelliseen kattavuuteen.
– Meillä on ainoana puolueena ehdokkaita kaikista maakunnan kolkista. Täyte-ehdokkaita ei ole, vaan kaikilla listalla olevilla on todellinen mahdollisuus tulla myös valituksi, Siira painottaa.
Mielenkiintoinen piirre Pohjois-Pohjanmaalla on Siiran mukaan myös naisehdokkaiden näkyvä esiinmarssi.
– Nyt tapahtui siinä mielessä historiaa, että naisehdokkaita on yksi enemmän kuin miehiä. Toki kun Kainuu lasketaan mukaan, niin tilanne tasoittuu niin että molempia on yhtä paljon.
Keskustaa lähellä olevien sidosryhmien uusina edustajina listalla ovat muun muassa MTK-taustainen Jari Ahlholm, kuntapolitiikassa vaikuttanut Marika Hannula sekä maatalousyrittäjät Timo Mehtälä ja Liisa Ojantakanen. Joku heistä voi hyvinkin nousta vaalien yllätysnimeksi.
Ikuisuuskysymys eli oululaisten ehdokkaiden määrä aiheutti jälleen kerran puhetta aina viimeiseen valintakokoukseen saakka. Sen tuloksena oululaisia listalla on nyt neljä (Aittakumpu, viimeksi jo toiseksi varaedustajaksi yltänyt Lauri Nikula, Susanna Kisner sekä Eveliina Leskelä). Naapurikunta Kempeleestä mukana on lisäksi kentän hyvin tunteva järjestökoordinaattori Antti Ollikainen.
– Ehdokasasettelu on aina haasteellinen, niin nytkin. Jos tästä jotain oppii, niin jatkossa lienee parasta lyödä lista hyvissä ajoin ja kerralla lukkoon, Minna Siira pohtii.
Markus Jaatisen luopumisilmoituksen jälkeen Ylivieskasta saatiin lopulta ehdokkaaksi eduskuntakokemustakin omaava kirkkoherra Eija Nivala. Ylivieskalaisehdokas on keskustalle tärkeä sekä aluekeskuksena että Pylvään poisjäännin takia.
Toinen perinteisen jäsenäänestyksen ulkopuolelta listalle noussut nimi on muhoslainen ex-PS-ministeri Pirkko Mattila.
– Etsittiin yleisesti tunnettua nimeä ja Pirkko tuli ikään kuin luontevasti esille. Hän on toki ollut keskustan listoilla jo aiemmissakin vaaleissa ja täydentää maantieteellisestikin hyvin listaa.
Viime vaaleissa ilman omaa kansanedustajaa jäänyt Koillismaa yrittää comebackia kokeneen kuusamolaisen Matti Heikkilän sekä nuoren, aluevaaleissa jo kannuksia hankkineen pudasjärveläisen Olga Oinas-Panuman voimalla.
Samantyyppinen tilanne on keskustalla myös Kainuussa. Vaikka Tuomas Kettunen eduskuntaan lopulta varasijalta nousikin, niin edelliskerralla tapahtunut kahden keskustaedustajan menetys maakunnasta oli melkoinen takaisku.
– Kyllä me vaalityöhön sillä mielellä lähdemme, että Kainuu tarvitsee edelleen keskustalaisen kansanedustajan. Ja mieluummin tietysti vaikka useampia, muistuttaa Kainuun piirin toiminnanjohtaja Minna Peittola.
Piiri nimesi kolmen ehdokkaan kiintiönsä (Tuomas Kettunen, Teuvo Hatva, Milla Veteläinen) jo viime toukokuussa, joten vaalityöhön ja valmistautumiseen on jäänyt runsaasti aikaa.
Minna Peittola luottaa kainuulaisehdokkaiden karisman, monipuolisuuden ja tunnettavuuden riittävän erinomaisen vaalituloksen saavuttamiseen.
– Jos keskustan riveistä parhaat ehdokkaat Kainuusta saa valita, niin kyllä ne nämä kolme nimeä ovat.
Keskustan ehdokkaat Oulun vaalipiirissä:
Jari Ahlholm, maanviljelijä, agrologi, Kärsämäki
Pekka Aittakumpu, kansanedustaja, pastori, Oulu
Marika Hannula, opinto-ohjaaja, erityisopettaja, Nivala
Teuvo Hatva, yrittäjä, Kajaani
Matti Heikkilä, ajoneuvoyhdistelmän kuljettaja, Kuusamo
Tuomas Kettunen, kansanedustaja, agrologi, Kuhmo
Mikko Kinnunen, kansanedustaja, TM, Reisjärvi
Susanna Kisner, sairaanhoitaja, opettaja, TtM, Oulu
Eveliina Leskelä, kasvatustieteen kandidaatti, Oulu
Hanna-Leena Mattila, kansanedustaja, lehtori, Raahe
Pirkko Mattila, FM, sairaanhoitaja, Muhos
Timo Mehtälä, yrittäjä, agrologi, Haapavesi
Lauri Nikula, vanhempi rikoskonstaapeli, nettipoliisi, Oulu
Eija Nivala, kirkkoherra, Ylivieska
Olga Oinas-Panuma, humanististen tieteiden kandidaatti, toimittaja, Pudasjärvi
Liisa Ojantakanen, maa- ja metsätalousyrittäjä, agrologi AMK, Siikalatva
Antti Ollikainen, järjestö- ja kuntakoordinaattori, Kempele
Milla Veteläinen, yhteiskuntatieteiden ylioppilas, Suomussalmi
Suomenmaan juttusarjassa käydään läpi kaikki eduskuntavaalien vaalipiirit keskustan näkökulmasta. Vaalipäivä on 2. huhtikuuta.