Sipilä HS:ssä: EU:n on tunnistettava puutteensa ja keskityttävä olennaiseen

Unionin tulevaisuuden suuntaa mietittäessä ei ole tilaa tunnepohjaiselle populismille, Juha Sipilä sanoo.
Euroopan unioni

Euroopan unionin on tunnistettava puutteensa ja palattava juurilleen turvaamaan Euroopan vakautta, vaurautta ja yhteisiä arvoja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjaa.

Sipilä kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että EU ei ole kyennyt herättämään kansalaisten luottamusta eikä laittamaan tehtyjä päätöksiä täytäntöön.

­– Tältä osin unionin on palattava juurilleen ja keskityttävä olennaiseen.

EU:n komissio julkaisi keskiviikkona viisi erilaista skenaariota, joiden pohjalta se toivoo jäsenmaiden keskustelevan EU:n suunnasta.

Sipilän mukaan jäsenvaltioiden näkemykset unionin tulevaisuuden suunnasta vaihtelevat.

Jotkin maat haluavat vahvistaa EU:n kaksitahtista kehitystä, jossa osa jäsenvaltioista jäisi ulkokehälle toisten tiivistäessä yhteistyötä.

Sipilä arvioi, että monet esitetyistä muutoksista vaatisivat perussopimusten avaamista, mikä tarkoittaisi useiden vuosien neuvotteluprosessia.

– Sellaiseen unionilla ei ole varaa.

Suomi esittää Sipilän mukaan EU:lle realistista keskitien linjaa, ei perussopimusten avaamista, ei uusia hyppyjä integraatiossa eikä unionin toimivallan purkamista.

– Ulkoisten ja sisäisten muutosten paineessa EU voi olla vahva vain yhtenäisenä. On löydettävä tapoja edetä EU-yhteistyössä samaa tahtia.

Sipilän mielestä EU:n tulevaisuutta pitää käsitellä pragmaattisesti.

­- Tulevaisuuden suuntaa mietittäessä ei ole tilaa tunnepohjaiselle populismille, pääministeri sanoo.