Seitsemän otettu kiinni Sri Lankan pommi-iskuihin liittyen – suurin osa räjähdyksistä itsemurhaiskuja

Kuolleita on poliisin mukaan kaikkiaan yli 200
Sri Lankan iskut

Seitsemän ihmistä on otettu kiinni Sri Lankan pommi-iskuihin liittyen, maan puolustusministeri Ruwan Wijewardene kertoo. Suurin osa tänään tapahtuneista räjähdyksistä oli ministerin mukaan itsemurhaiskuja, ja niiden takana on todennäköisesti ollut yksi ryhmä.

Puolustusministerin kommenteista kertoivat Twitterissä muun muassa talousuudistusten ministeri Harsha de Silva sekä paikan päällä oleva toimittaja Dharisha Bastians.

Sri Lankassa tehtiin tänä aamuna kuusi pommi-iskua, jotka kohdistuivat kirkkoihin ja hotelleihin.

Ministeri de Silvan mukaan aamun räjähdysten jälkeen havaitut kaksi räjähdystä mahdollisesti liittyivät siihen, että iskujen takana olleet henkilöt yrittivät välttää kiinnijäämisen.

Viimeisimpien poliisin antamien tietojen mukaan kuolleita on kaikkiaan yli 200 ja haavoittuneita noin 450.

Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa uskotaan olevan ainakin brittejä, japanilaisia, hollantilaisia ja yhdysvaltalaisia. Portugalilaisen uutistoimiston Lusan mukaan myös yksi portugalilainen on kuollut.

Sri Lankassa on määrätty voimaan ulkonaliikkumiskielto. Lisäksi hallitus on estänyt pääsyn moniin sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebookiin ja WhatsAppiin.

– Hallitus on päättänyt estää kaikki sosiaalisen median alustat estääkseen väärän ja virheellisen tiedon levittämisen. Tämä on väliaikainen toimi, selittää kansliapäällikkö Udaya Seneviratne maan presidentinkansliasta.

Mikään ryhmä ei ole kertonut olleensa iskujen takana.

Uutistoimisto AFP:n näkemän asiakirjan mukaan Sri Lankan poliisipäällikkö antoi 10 päivää sitten maanlaajuisen varoituksen siitä, että suunnitteilla on itsemurhaiskuja useisiin kirkkoihin.

– Ulkomainen tiedustelupalvelu on kertonut, että NTJ-järjestö aikoo toteuttaa itsemurhaiskuja, jotka kohdistuvat merkittäviin kirkkoihin ja Intian lähetystöön, varoituksessa sanottiin.

NTJ on radikaali muslimiryhmä, jonka epäillään liittyneen buddhalaisiin patsaisiin kohdistuneeseen ilkivaltaan viime vuonna.

Sri Lankassa turvauduttiin viime vuonna hätätilan julistamiseen, kun väkijoukot vahingoittivat useita moskeijoita ja muslimien omistamia liikehuoneistoja, autoja ja asuinrakennuksia, BBC kertoo. Viikkoa aiemmin kuoli buddhalaismies, jonka sanottiin joutuneen joidenkin muslimien hakkaamaksi.

Kovan linjan buddhalaisten ruokkimat jännitteet ryhmien välillä ovat lisääntyneet vuoden 2012 jälkeen.

Tämänpäiväisten räjähdysten syystä tai tekijästä ei ole vielä varmaa tietoa. Negombossa Pyhän Sebastianin kirkon Facebook-sivulla julkaistiin päivitys, jossa räjähdystä sanottiin pommi-iskuksi ja kirkossakävijöiden läheisiä pyydettiin avuksi.

Kuusi räjähdyksistä tapahtui pääkaupungissa Colombossa ja kaksi pääkaupungin ulkopuolella Negombon ja Batticaloan kaupungeissa.