Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
Banner
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Tilaa Suomenmaa
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Pohjois-Korea

Bloomberg: Pohjois-Koreasta loikanneet tilittävät pettymystään – ”Haluan mennä takaisin ja kuolla”

29.3.2023 22:40
Lue lisää 
Suomi 100
Sadassa vuodessa Helsingistä on tullut urbaani kaupunki. (Kuva: Jaakko Martikainen)

Sata vuotta sitten Suomessa nähtiin nälkää ja perheistä kuoli keskimäärin kaksi lasta, nyt lapset pysyvät hengissä ja ruokaa heitetään tonneittain roskiin – miten tässä näin kävi?

Sadan vuoden aikainen muutos on ollut raju, professori Pertti Haapala sanoo
Samuli Vänttilä 1.1.2018 10:00, muokattu 27.12.2017 12:31
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa
a– a+
Suomi 100

Sodankylässä kävi kova tuuli, kun Suomi julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten.

Joulukuun alkupäivinä vuonna 1917 mittari oli laskenut Lapissa jopa 30 pakkasasteeseen, mutta 6. joulukuuta lämpötila leyhyi plussan puolella.

Iltapäivällä tuuli yltyi 14 metriin sekunnissa. Väki pakkautui tuulensuojaan pieniin tupiinsa, mökkeihinsä ja isompiinkin asumuksiinsa.

Kaikki eivät suinkaan tienneet, mitä Helsingissä oli tuona päivänä päätetty. Tieto itsenäisyydestä saapui monelle pohjolan perukoiden asukkaalle viiveellä.

Juuri syntyneen itsenäisen Suomen väestö asui varsin hajallaan.

Vuoden 1917 lopulla Suomessa asui reilut 3,1 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 80 prosenttia asui maaseudulla, loput taajamissa ja kaupungeissa.

Helsinki oli noin 187 544 asukkaan kaupunki, pienempi kuin Oulu tai Turku nykyään.

Pohjoissavolaisella Rautavaaralla asui 3 616 ihmistä. Nykyään kunnan väkiluku on 1 707.

Alueelliset erot koko maassa olivat suuria, sanoo arkielämän tutkija, professori Helena Ruotsala Turun yliopistosta.

Itä-Suomessa elämä vaikeutui, kun itsenäisyys sulki rajan ja yhteydet Neuvosto-Venäjän puolelle. Pohjoisessa pidettiin tiiviitä yhteyksiä Ruotsiin ja Norjaan. Etelä-Suomen asiat jäivät kaukaisemmiksi.

Mitä alemmaksi Suomen kartalla tultiin, sitä enemmän itsenäistymisvaiheista, maailmansodasta ja punaisten ja valkoisten kiristyvistä väleistä tiedettiin.

Tiheään asutulla seudulla tieto kulki nopeammin. Loput luettiin sanomalehdistä: Työmies, Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat ja Uusi Suometar olivat yleisimpiä. Niiden päälle tulivat lukemattomat paikallislehdet, joilla oli alueillaan vankka asema.

(Kuva: Joutsen Media)

Yksi asia oli kuitenkin kaikille yhteinen: nälkä.

Se kurni lähes jokaisen suomalaisen vatsanpohjassa niin ankarasti, että väänsi. Suomea vaivasi paha ruokapula. Leipäviljan tuonti Venäjän keisarikunnasta oli tyrehtynyt vallankumousten sarjaan ja Euroopassa riehui ensimmäinen maailmansota. Oman maan tuotteet oli pilannut monelta osin halla.

Leipä oli suomalaiskotien keskeisin ravinnon lähde 1900-luvun alussa.

Sen lisäksi syötiin perunaa, voita ja suolakalaa, päälle ryypättiin maitoa. Paljon järsittiin myös naurista, lanttua ja kaalta.

Mutta nyt ruoka uhkasi loppua. Kesällä 1917 viljaa alettiin säännöstellä, elokuussa puhuttiin jo elintarvikekriisistä, jopa nälänhädästä. Ilmapiiri kävi kireäksi jo valmiiksi tulehtuneessa tilanteessa.

Selvä enemmistö suomalaisista tienasi leipänsä maataloudesta. Se oli elinkeinona yli 70 prosentille väestöstä.

Elämä oli ankaraa työtä. Sen tekoon herättiin varhain, ja torpissa ja mäkituvissa uurastettiin vielä silloinkin, kun kuu jo loisti taivaalla.

Lapsetkin joutuivat työntekoon varhain. Ruotsalan mukaan oli tavallista, että jopa alle 10-vuotiaat tytöt lähtivät piioiksi tai lapsenvahdeiksi toisiin taloihin.

Kaupungeissakin elämä oli kovaa, mutta siellä olivat kahvilat, teatterit, tanssi-iltamat ja urheilukilpailut. Ehdottomasti suosituin vapaa-ajan viete oli elokuva. Kaikki tiesivät Charles Chaplinin.

Ruokapula koetteli pahimmin kaupunkeja. Maalla elettiin pitkälti omavaraistaloudessa. Mutta ei maaseudullakaan helppoa ollut. Varsinkin Kainuussa ja Lapissa jouduttiin turvautumaan jopa pettuun.

Vuonna 1917 Suomessa syntyi elävänä 81 046 lasta. Sitä voi verrata vuoteen 2016, jolloin Suomessa syntyi lapsia 52 814.

Tampereen yliopiston Suomen historian professorin Pertti Haapalan mukaan 1900-luvun alun Suomessa yksi aviopari sai keskimäärin 5–6 lasta. Ehkäisyä ei juuri harrastettu ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Syntyvyyden kääntöpuoli oli korkea lapsikuolleisuus. Vuonna 1917 Suomessa kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana yli 9 500 lasta.

Haapalan mukaan jokainen äiti ja isä joutui kantamaan keskimäärin kaksi lasta hautaan ennen aikuisikää.

– Ja heistä, jotka elivät aikuisiksi, puolet kuoli ennen kuin he täyttivät 60 vuotta, Haapala summaa.

Vuonna 1917 suomalaisista 35 prosenttia oli alle 15-vuotiaita ja puolet alle 25-vuotiaita.

Väestö kuitenkin kasvoi. Yli 36 500 ihmishenkeä vaatinut vuoden 1918 sisällissota ja noin 20 000 ihmistä hautaan vienyt Espanjan tauti jäivät sen vuoksi vain pieniksi sukelluksiksi väestötilastoissa. Isoa kuvaa ne eivät horjuttaneet.

Elintarviketilannetta sisällissota sen sijaan synkisti entisestään. Keväällä 1918 vankileireillä kuoltiin pahimmillaan nälkään. Ruoan säännöstelystä voitiin luopua vasta 1920-luvun puolella.

Olot vakiintuivat muutenkin. 1920- ja 1930-luvut olivat taloudellisen nousun aikaa. Väkiluku kasvoi tasaisesti.

(Kuva: Joutsen Media)

Sitten iskivät 1940-luvun sotavuodet.

Jokaisen suomalaisen pitäjän hautausmaita täyttivät valkeat ristit. Sinne meni isiä, kihlattuja, isoveljiä, naapurin poikia. Jokainen tiesi jonkun menehtyneen.

Kuolleita oli eri arvioiden mukaan yhteensä noin 97 000. Heistä sotilaita oli noin 95 000. Se teki synkän loven lisääntymisiässä olevien miesten sukupolveen.

Ja kun kaikki miehet olivat sota-aikana koko ajan rintamalla, ei syntyvyyskään ollut kovin suurta.

Tosin sotavuosien alhaisimmatkin syntyvyysluvut ovat korkeampia kuin nykylukemat. Sotavuosista vähiten lapsia syntyi vuonna 1942: yhteensä 61 672 lasta.

Sotavuosina suomalaiset saivat jälleen kerran tottua nälkään.

Talvisodan aikaan ruokaa riitti vielä kohtuudella, mutta jatkosodan vuosina maataloustuotannon lasku ja tuontiruoan pudotus kavensivat suomalaisten ruokapöytää.

Ruoka meni kortille, erilaiset korvikkeet tulivat kaikille tutuiksi. Vuoden 1942 talvesta puhutaan jopa nälkätalvena.

Suurin osa armeijan joukoista kotiutettiin vuodenvaihteen 1944–1945 tienoilla, vaikka pohjoisessa käytiin Lapin sotaa.

Suuren kotiuttamisprojektin seuraukset näkyivät yhdeksän kuukauden päästä, kun Suomessa syntyi yhden kuukauden aikana lapsia enemmän kuin koskaan aikaisemmin tai sen jälkeen.

Syyskuussa 1945 syntyi yhteensä 12 681 uutta suomalaista.

Seuraavien vuosien aikana rintamamiestalojen kattojen alle syntyivät suuret ikäluokat.

Huippuvuosi saavutettiin 1947, jolloin syntyi 108 168 lasta. Ikärakenne pullistui. Yhtäkkiä lapsia oli reippaasti enemmän kuin muita sukupolvia.

– Sodan menetykset otettiin korkojen kanssa takaisin, Haapala hymähtää.

(Kuva: Joutsen Media)

Sodan päättyminen kiihdytti myös muuttoliikettä.

Karjalan evakoista puolet asutettiin kaupunkeihin, valtaosa Helsinkiin.

Asuntopula oli huutava. Samalla Suomea jälleenrakennettiin. Kaupungeissa riitti rakennustöitä, ja se veti puoleensa etenkin nuoria miehiä.

Samaan aikaan eri puolille Suomea pystytettiin lukemattomia rintamamiestaloja veteraaneille ja maalle halajaville evakoille.

Syntyi pientilojen Suomi. Talot saattoivat olla hyvinkin syrjässä. Hyvä esimerkki on Sallan Naruska, joka on syntynyt lähes pelkästään korviketiloista 1940-luvulla.

Alkoivat iloisen 1950-luvun vuodet, jolloin Suomi vaurastui. Ruokaa oli taas. Moni söi yhä läskisoosia, mutta pulan ja puutteen jälkeen tuhlattiin surutta myös sokeria, vehnää ja voita.

Kaupunkikoteihin tulivat jääkaapit, säännölliset televisiolähetykset alkoivat Suomessa vuonna 1958.

Väestö kasvoi, sillä lapsia syntyi edelleen vuosittain 90 000 pintaan.

Maaseudun ja kaupunkien väkiluvut kasvoivat rinnakkain. Ihmisiä muutti tasaisena virtana kaupunkeihin, mutta korkea syntyvyys takasi sen, ettei se näkynyt katona maaseudun asukasmäärissä.

Tällä kertaa Sodankylässä ei tuullut. Oli itsenäisyyspäivä vuonna 1967, ja Suomi juhli viisikymppisiään.

Päivällä paistoi aurinko ja pakkasta oli kymmenen molemmin puolin. Helsingissä puolestaan oli pilvistä ja lämpötila lähempänä nollaa.

Monien pienviljelystilojen pihaa peitti lumi, askelten jälkiä ei näkynyt. Keski-ikäinen Suomi kävi läpi isoa rakennemuutosta.

Maaseutu tyhjeni, aikuisikään ehtineet suuret ikäluokat muuttivat kaupunkeihin opiskelemaan ja töihin. Ruotsiin muutti yli 300 000 suomalaista.

Kiihkeimmillään muuttaminen oli vuonna 1974, jolloin asuinkuntaa Suomen rajojen sisäpuolella vaihtoi noin 276 000 ihmistä eli 6 prosenttia väestöstä.

– Nuo vuodet ovat taitekohta. Silloin suomalainen kaupungistuminen otti kerralla valtavan ison loikan, Haapala sanoo.

Vuoden 1968 alussa Helsingissä asui jo 526 896 ihmistä, melkein 340 000 ihmistä enemmän kuin viisikymmentä vuotta aikaisemmin.

Kaupunkeihin syntyi lähiöiden Suomi, kun ihmiset tarvitsivat asuntoja. Yksi erityispiirre olivat metsälähiöt, kuten vaikka Espoon Tapiola.

Kaupungistumisen myötä elämä Suomessa modernisoitui.

Vapaa-ajasta tuli Ruotsalan mukaan käsite, jota alettiin arvostaa eri tavalla kuin ennen. Samaan aikaan yhteisöllisyys himmeni.

– Perhe-elämä privatisoitui, naapureita ei kaupungeissa välttämättä enää tunnettu.

Perheen kanssa katsottiin televisiota. Ruutujen rivakkaa yleistymistä nopeutti se, että lähes koko maa saatiin 1960-luvulla sähköistettyä.

Vuonna 1964 maassa oli yli miljoona televisiolupaa. Koko Suomi katsoi Jatkoaikaa sekä Heikkiä ja Kaijaa. Laila Kinnunen ja Carola lauloivat, missitkin pelmahtivat ruutujen kautta olohuoneisiin.

Makaronilaatikko kypsyi yhä useamman suomalaiskodin uunissa, ja einekset tulivat ruokakauppoihin.

Suurten ikäluokkien kasvaessa rakennettiin hyvinvointiyhteiskuntaa. Tulivat peruskoulut, neuvolat, kehittyneet terveydenhuoltojärjestelmät ja muut.

Ehkäisystä tuli yleistä. Siihen ei enää liittynyt moraalisia arvolatauksia. Suuret ikäluokat tekivät selvästi omaa ikäpolveaan vähemmän lapsia.

Vuonna 1973 Suomessa syntyi vajaat 57 000 lasta. Se oli radikaali pienennys parinkymmenen vuoden takaisiin lukemiin.

Pian lapsille näytettiin Pikku kakkosta, joka ilmestyi ruutuihin vuonna 1977.

Merkittävää oli se, että perhekoot pienenivät myös maaseudulla. Sivukylien kouluihin oli entistä vähemmän tulijoita, mikä vain kiihdytti maaseudun tyhjenemistä.

Päätöksentekijät reagoivat tilanteeseen aluepolitiikalla eli maaseudun tukemisella, jossa Maalaisliitosta keskustaksi muuttuneella puolueella oli iso rooli.

(Kuva: Joutsen Media)

Paluuta entiseen ei kuitenkaan enää ollut, Haapala sanoo.

1990-luvulla moni kyläkoulu oli vielä toiminnassa, mutta 2000-luvulla ne sulkivat ovensa.

Niillä pientiloilla, joita oli vielä pystyssä, suunniteltiin toiminnan lopettamista viimeistään sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa.

Suomi kasvoi kansainvälisempään aikaan. Lasagne sekä broilerisuikaleista tehdyt kastikkeet ja wokit upposivat nälkäisten suihin, televisiossa pyörivät Metsolat, Kotikatu ja Kummeli.

Sitten tulivat 2000-luvun IT-huuman ajat. Nokia oli kansallinen ylpeys, sen vanavedessä monelle pikkupaikkakunnalle perustettiin elektroniikkavalmistajien kokoamistehtaita.

Puhuttiin myös maaseudun uudesta noususta, kun internet tarjosi mahdollisuuksia työskennellä missä vain ja milloin vain. Yle aloitti alueelliset uutislähetykset.

Silti muuttoliike ei pysähtynyt. Perhe toisensa perään pakkasi tavaransa autoon ja muutti kaupunkiin.

– Sadan vuoden aikainen muutos on ollut raju, sanoo Haapala.

Suomi on kaupungistunut ja urbanisoitunut. Nykyään yli puolet Suomen väestöstä asuu Rauma–Imatra-linjan alapuolella.

Ja kehitys vain jatkuu. Syrjäseudut tyhjenevät, kaupungit kasvavat. Vuonna 2030 Helsingissä arvellaan asuvan likimain 720 000 ihmistä.

Tähän tilanteeseen ei kuitenkaan olla tultu yhtäkkisesti, Haapala huomauttaa.

Hänen mukaansa kaupungistuminen on ollut trendi, jota on tapahtunut Suomessa koko itsenäisyyden ajan, aina 1880-luvulta lähtien.

Voimakasta kiihtymistä kaupungistumisessa on ollut nähtävissä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nyt väkeä vetävät pääkaupunkiseudun lisäksi Tampere ja Oulu.

Kaupunkien vanavedessä kasvavat myös niiden kylkeen sijoittuvat taajamat. Helsingin lähellä kasvaa esimerkiksi Nurmijärvi, Tampereen vieressä Nokia ja Oulun kainalossa Kempele.

Ja siellä, missä asuvat työssäkäyvät ihmiset, asuvat myös lapset, nuo tulevaisuuden veronmaksajat.

Pienien syrjäkylien suurin ongelma on ikärakenteen vääristyneisyys. Lapsia ei juuri ole, työssäkäyviäkin vähän. Autioituneiden kylien ainoat asukkaat ovat usein vanhuksia, jotka tarvitsisivat eniten yhteiskunnan palveluita.

Se tuottaa kunnille vaikeuksia, kun veronmaksajia ei ole tarpeeksi.

Ruoasta täällä ei tosin ole pulaa. Jos sata vuotta sitten Suomessa kärsittiin nälkää, nyt ruokaa heitetään Luonnonvarakeskuksen mukaan roskiin vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa.

Kahtiajaosta ei seuraa koskaan hyvää.

Helena Ruotsala

Syksyllä 2017 Euroopassa seurattiin tarkasti Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä.

Suomessakin tiedettiin koko ajan tarkkaan tapahtumasarjan kaikki käänteet. Enontekiöläinen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) tviittasi Katalonian tilanteeseen liittyviä kannanottoja liki reaaliajassa.

Tilanne oli hyvin erilainen kuin sata vuotta aiemmin, jolloin tieto Suomen itsenäistymisestä saavutti monet jälkijunassa.

– Maailma on kutistunut. Globalisaation ja digitalisaation vaikutus arkeen on valtava, Ruotsala sanoo.

Muutoksesta on tullut pysyvää ja nopeaa. Uutisia ei välttämättä enää lueta perinteisistä medioista, vaan somesta. Tekstiviestit ovat historiaa, Facebookista on tullut jo vanhanaikainen. Nyt käytetään Instagramia, Snapchatia ja Whatsappia.

Television suoralähetyksiä katsoo entistä harvempi, elokuvat ja sarjat ladataan Netflixistä.

Se, mikä tapahtuu maapallon toisella puolella, on nykyään myös meidän todellisuuttamme, Ruotsala sanoo.

Haastattelua edeltävänä yönä texasilaisessa kirkossa on ammuttu 26 ihmistä. Nuorin uhreista oli 2,5-vuotias. Tapaus koskettaa meitä, vaikka etäisyys lasketaan tuhansissa kilometreissä.

Ruotsalan mukaan kehitys pitäisi nähdä myös positiivisessa valossa, kun puhutaan tyhjenevistä syrjäseuduista. Internet yhdistää ihmisiä.

– Ei ihmisten arki välttämättä eroa kovinkaan paljon toisistaan, vaikka toinen asuisi Helsingissä ja toinen ihan pohjoisessa. Sata vuotta sitten erot olivat paljon isommat, nyt ollaan lähempänä yhteisöllisyyttä, hän korostaa.

Huolissaan Ruotsala on kuitenkin suuruuden retoriikasta, joka tuntuu vallitsevan joka paikassa.

– Suuret tilakoot, suuret yliopistot, suuret kaupungit, kaiken keskittäminen. Ne ovat tämän päivän trendi.

Suuruus ei kuitenkaan aina huolehdi yksilöistä, Ruotsala näkee. Kaikki eivät pysy muutoksen kelkassa mukana eikä tasa-arvoa tuova koulutuskaan ole enää kaikkien ulottuvilla.

– Sen synnyttämä kahtiajako pitäisi nähdä, sillä kahtiajaosta ei seuraa koskaan hyvää, hän sanoo.

Lähteet: Tilastokeskus, Turun yliopiston Arjen teknologiat -sivusto, Ylen Sinun tarinasi -sivusto, Ilmatieteenlaitos, Väestörekisterikeskus.

Reportaasi ilmestyi alun perin Suomenmaan viikkolehdessä 1.12. Lehden voi tilata täältä .

Lue myös

MTV: Saarikko ymmärtää Orpon tuohtumusta – Pitää Marinin sinimusta-kommentteja rajuina

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on loukannut kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajia puhumalla puhumalla ”sinimustan...
30.3.2023 10:41

Venäläisten tiedustelu-upseerien määrä Suomessa väheni viime vuonna puoleen – suojelupoliisin mukaan syynä karkotukset ja viisumien epäämiset

Venäjän Suomeen kohdistama kybervakoilu väheni vuoden 2022 alkupuoliskolla, mutta vuoden loppupuolella kybervakoiluyritykset olivat entistä aktiivisempia, supon vuosikirjassa sanotaan
30.3.2023 10:07

Leuto talvi ja säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden

Fingrid kiittelee suomalaisia sähkön säästämisestä, jolla oli ajoittain merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen
30.3.2023 9:59
Jaa Twiittaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

suomi100

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Asiantuntija: Ukraina odottaa ”oluthaaste”-tankkeja – Jyräävät läpi kaikista venäläisten kasaamista esteistä
Uutiset | 29.3.2023 16:00
Ukrainan komentaja: Tämä on nyt tärkein tehtävämme
Uutiset | 28.3.2023 11:29
Venäjä uhkasi Ruotsia vastatoimilla – Näin Tukholma reagoi
Uutiset | 29.3.2023 12:21
Putin löysi takaoven: Näin länsituotteet virtaavat Venäjälle
Uutiset | 28.3.2023 22:10
Valko-Venäjä väitti olevansa pakotettu ottamaan vastaan Venäjän ydinaseita lännen painostuksen vuoksi
Uutiset | 28.3.2023 12:58
Ukrainan armeijan komentaja ennustaa: Venäjän katse kääntyy Baltiaan
Uutiset | 26.3.2023 21:00
Bloomberg: Pohjois-Koreasta loikanneet tilittävät pettymystään – ”Haluan mennä takaisin ja kuolla”
Uutiset | 29.3.2023 22:40
Tyttären piirroksen vuoksi rangaistussiirtolaan tuomittu venäläismies pakeni viranomaisilta
Uutiset | 29.3.2023 21:48
Tieto Donetskista: Suuri osa Venäjän tankeista tuhoutunut
Uutiset | 28.3.2023 12:00
Koronamökkien aika on ohi – välittäjät arvioivat kiinnostavimmat loma-asunnot ja niiden sijainnit
Uutiset | 27.3.2023 21:30
Ukrainan armeijan komentaja ennustaa: Venäjän katse kääntyy Baltiaan
Uutiset | 26.3.2023 21:00
PL: Hätkähdyttävä lista julki suun tulehdussairauksien seurauksista – ”Voi levitä muualle kehoon”
Uutiset | 27.3.2023 21:57
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22
Pahaenteinen arvio: Tämä maailmansodalla uhkaileva mies nousemassa Putinin vallanperijäksi
Uutiset | 24.3.2023 22:15
Ukrainan komentaja: Tämä on nyt tärkein tehtävämme
Uutiset | 28.3.2023 11:29
Asiantuntija: Ukraina odottaa ”oluthaaste”-tankkeja – Jyräävät läpi kaikista venäläisten kasaamista esteistä
Uutiset | 29.3.2023 16:00
Vanhanen sen sanoi: Yksi koruton virke paljastaa Marinin mokan
Näkökulma | 24.3.2023 16:09
Tieto Donetskista: Suuri osa Venäjän tankeista tuhoutunut
Uutiset | 28.3.2023 12:00
Keskustavaikuttaja varoittaa puoluettaan neljän vuoden takaisesta kikkailusta, ”onpa maassa millainen hallituspula tahansa”
Uutiset | 24.3.2023 13:31
Tiesitkö, ettei Concorde ollut ensimmäinen yliääninen matkustajakone? – Neuvostoliitolla oli oma tuhoon tuomittu kilpailija
Uutiset | 25.3.2023 22:15
Ukrainan armeijan komentaja ennustaa: Venäjän katse kääntyy Baltiaan
Uutiset | 26.3.2023 21:00
Yllättävä arvio Bahmutista: Tästä syystä Wagner jarruttelee
Uutiset | 10.3.2023 9:50
WSJ: Ukrainan liittolaiset hermostuivat – Tämä Euroopan maa itsepintaisesti kriittisten asetoimitusten esteenä
Uutiset | 1.3.2023 22:15
ISW: Bahmutissa merkittävä käänne – Wagner vaikeuksissa
Uutiset | 16.3.2023 11:08
Suomalaisvalmisteinen loistoalus retkottaa tuhottuna ja kyljellään joessa Irakissa – Kuin muistona diktaattorin vääryyksistä
Uutiset | 17.3.2023 22:30
Tutkimustulos kertoo: Muistisairauden riskiä voi pienentää yllättävällä tavalla
Uutiset | 5.3.2023 22:00
Tutkimus: Suosiota saanut makeutusaine lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä
Uutiset | 1.3.2023 22:00
PL: Hätkähdyttävä lista julki suun tulehdussairauksien seurauksista – ”Voi levitä muualle kehoon”
Uutiset | 27.3.2023 21:57
Venäjä toisti ”äärimmäisen tuskallisen” virheen ja menetti 130 tankkia
Uutiset | 3.3.2023 22:15
Tutkimus: Maapallon tuhoksi voisi koitua supermaapallon muodostuminen
Uutiset | 10.3.2023 22:00

Uusimmat

MTV: Saarikko ymmärtää Orpon tuohtumusta – Pitää Marinin sinimusta-kommentteja rajuina
Uutiset | 30.3.2023 10:41
Venäläisten tiedustelu-upseerien määrä Suomessa väheni viime vuonna puoleen – suojelupoliisin mukaan syynä karkotukset ja viisumien epäämiset
Uutiset | 30.3.2023 10:07
Leuto talvi ja säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden
Uutiset | 30.3.2023 9:59
Nokian Renkaat sai Venäjän-toimintojensa myynnin päätökseen
Uutiset | 30.3.2023 9:56
Brittitiedustelu: Venäjällä valmistellaan suurta värväyskampanjaa
Uutiset | 30.3.2023 9:52
Terrorismioikeudenkäynti espanjalaismiestä vastaan alkaa – epäillään hankkineen räjähdeoppaita ääri-islamistisista materiaalia jakavista nettiryhmistä
Uutiset | 30.3.2023 9:31
Keskieläke nousi viime vuonna 1 845 euroon kuukaudessa
Uutiset | 30.3.2023 9:05
Kevät etenee keikkuen, lähipäivinä hieman keskiarvoa viileämpää
Uutiset | 30.3.2023 9:02
Helsingin koulupuukotuksesta epäilty oli miettinyt tekoa etukäteen, kertoo poliisi
Uutiset | 30.3.2023 8:51
Kiinteistöpalvelualan työriidassa sopu – lakko vältettiin viime hetkellä
Uutiset | 30.3.2023 8:32
Näytä lisää
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Pääkirjoitukset

Keskustan kilpi on kirkastunut riitaisan vaalikampanjoinnin keskellä
Pääkirjoitus | 29.3.2023 21:00
Saarikolle jäi totuuden puhujan rooli
Pääkirjoitus | 28.3.2023 21:00
Taktinen äänestäminen voi tuoda pahoja pettymyksiä
Pääkirjoitus | 27.3.2023 21:00

Toimitus suosittelee

Vastakkainasettelu teki paluun, politiikan tutkijat Paloheimo ja Karimäki arvioivat vaaleja – ”Konsensusta korostava sykli on päättynyt”
Uutiset | 29.3.2023 7:00
Petteri Taalas fan club vastaan punavihreä blokki – ilmastopolitiikka jakoi kahteen leiriin HS:n tentissä
Uutiset | 28.3.2023 20:59
Vanhanen sen sanoi: Yksi koruton virke paljastaa Marinin mokan
Näkökulma | 24.3.2023 16:09

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
MTV: Saarikko ymmärtää Orpon tuohtumusta – Pitää Marinin sinimusta-kommentteja rajuina
Uutiset | 30.3.2023 10:41
Venäläisten tiedustelu-upseerien määrä Suomessa väheni viime vuonna puoleen – suojelupoliisin mukaan syynä karkotukset ja viisumien epäämiset
Uutiset | 30.3.2023 10:07
Leuto talvi ja säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden
Uutiset | 30.3.2023 9:59
Ukrainan armeijan komentaja ennustaa: Venäjän katse kääntyy Baltiaan
Uutiset | 26.3.2023 21:00
PL: Hätkähdyttävä lista julki suun tulehdussairauksien seurauksista – ”Voi levitä muualle kehoon”
Uutiset | 27.3.2023 21:57
Tulihan se sieltä – maastohiihdossa astuu voimaan täyskielto, jota on puuhasteltu vuosia
Uutiset | 22.3.2023 19:22

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Puolustetaan lähipalveluita kesälläkin
Mielipide | 30.3.2023 8:55
Ei kotien pakkoremonteille
Mielipide | 30.3.2023 8:49
Maatalous kannattavaksi ja kotimainen energia käyttöön
Mielipide | 29.3.2023 9:21
Herätetään 21 000 nukkujaa
Mielipide | 29.3.2023 9:10
Köyhyys pahenee samalla kuin yläluokan elintaso kohoaa
Mielipide | 27.3.2023 9:21
Suurvaltaideoista kohtuullisuuteen – kuunnellaan kenttää
Mielipide | 23.3.2023 8:58
Vaaliliitto kiristää kilpailua Helsingissä
Mielipide | 28.3.2023 9:49
Suomi on metsien suurvalta
Mielipide | 23.3.2023 8:55

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Ex-puoluesihteeri pitää keskustan kannatusnousua ainutlaatuisena – ”Kuntohuippu näyttää osuvan aivan kohdalleen”
Uutiset | 29.3.2023 9:49
Keskustan Kettunen: Opettajankoulutuksen palautuminen Kainuuseen on edunvalvonnallinen työvoitto
Uutiset | 28.3.2023 12:04
Kallion keskustaseuran puheenjohtaja rohkaisee muualta muuttaneita ”salasuhteeseen”: Äänestetään vihreän siirtymän puolesta
Uutiset | 27.3.2023 13:43
Saarikko lämäisi kiakon Marinin verkkoon tämän kotikentällä – pääministerin Hornet-horinat ovat keskustajohtajan mukaan ”kupru” Ukrainan asiassa
Uutiset | 27.3.2023 7:45
Keskusta nousee, Saarikko kannusti yleisöä Oulussa – ”Nyt painetaan ihan viimeiselle metrille asti”
Uutiset | 25.3.2023 11:54
Kesoil-kansan aatokset tunteva Juha Rehula kampanjoi täysillä – Oman pojan kommentti ratkaisi ehdokkuuden
Uutiset | 26.3.2023 8:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Tilaa Suomenmaa Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Rekisteriseloste
Evästeasetukset


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste

Käytämme evästeitä

Käytämme evästeitä tarjotaksemme sinulle ajankohtaista ja kiinnostavaa sisältöä. Voit hyväksyä evästeiden käytön painamalla “Hyväksy kaikki” tai muuttaa asetuksiasi. Suomenmaa.fi käyttää seuraavia evästeitä:

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä.
Hyväksymällä evästeet autat meitä kehittämään palveluitamme ja sivustoamme. Emme käytä evästeitä markkinointiin. Voit muuttaa evästeasetuksiasi milloin tahansa sivun alalaidasta löytyvästä “Evästeasetukset”-painikkeesta.
Evästeasetukset
Suomenmaa.fi

Evästeiden avulla voimme palvella sinua paremmin. Keräämme tietoa verkkosivuston käytöstä. Voit hallinnoida evästeasetuksiasi alta.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat verkkosivuston toimivuuden ja kehityksen kannalta tarpeellisia. Ne eivät tallenna tietoja, joista sinut voitaisiin välittömästi tunnistaa.

Evästeet

  • moove_gdpr_popup (käytetään evästeasetusten tallentamiseen, kesto 365 päivää)
Kävijämittaus ja analytiikka

Käytämme sivustolla evästeitä, jotta voimme seurata kävijöiden käyttäytymistä, mitata sivuston suorituskykyä ja kerätä tietoa sivuston käytöstä. Osa evästeistä tallennetaan käyttäjän päätelaitteelle pidemmäksi aikaa, ja ne ovat käytettävissä, kun käyttäjä palaa sivustolle takaisin. Istuntoon liittyvät evästeet poistuvat, kun käyttäjä sulkee selaimen.

Evästeet

  • _ga (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto kaksi vuotta)
  • _gid (käytetään kävijöiden erotteluun, kesto 24 h)
  • _pk_id (Tilastointi, käyttäjän yksilöinti (Matomo Cloud), kesto 13kk)
  • _pk_ses, _pk_cvar, _pk_hsr  (Tilastointi, vierailuun liittyvien tietojen tallennus (Matomo Cloud), kesto 30min)
  • _pk_ref (Tilastointi, saapumis-/lähdetiedon muistaminen (Matomo Cloud), kesto 6kk)
  • matomo_sessid (Väärinkäytösten estäminen, CSRF-turvaominaisuus (Matomo Cloud), poistetaan kun selain suljetaan.)
  • mtm_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)
  • mtm_cookie_consent (Tilastointi, käyttäjän evästehyväksynnän muistaminen (Matomo Cloud), kesto 30v.)