Sähköasennusalan lakko toteutuu – Sähköliitto hylkäsi sovintoesityksen

Työnantajajärjestöt näkivät syynä periaatteellisen konfliktinhakuisuuden, Sähköliitto syytti työnantajia joustamattomuudesta
Lakko

Sähköistys- ja sähköasennusalalla alkaa maanantaina viikon pituinen lakko. Sähköalojen ammattiliitto hylkäsi tänään sovittelija Jukka Ahtelan eilen antaman sovintoehdotuksen.

Työnantajajärjestöille, Palvelualojen työnantajat Paltalle ja Sähkötekniset työnantajat STTA:lle sovintoesitys olisi kelvannut.

Osapuolet ovat olleet pitkittyneessä työriidassa erimielisiä muun muassa kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksestä. Palta kummasteli Sähköliiton ratkaisua.

– Olemme erittäin pettyneitä siihen, että Sähköliitto hylkäsi sovintoehdotuksen. Ehdotukseen ei sisältynyt muutoksia, joita voitaisiin pitää työntekijäpuolen näkökulmasta työehtojen heikennyksinä. Palkkaratkaisu oli yleisen linjan mukainen ja Sähköliiton keskeisimpiin vaatimuksiin oli vastattu, Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara sanoi.

– Sähköliitto näyttää ajavan kaikki sopimusalansa konfliktiin, jonka tarkoitus on periaatteellisista syistä aiheuttaa työnantajille mahdollisimman suurta vahinkoa.

Sähköliiton näkökulmasta sovintoesitys oli mahdoton hyväksyä, koska työehtojen ja työehtosopimuksen kehittäminen olisi jäänyt pelkän työnantajapuolen hyvän tahdon varaan.

– Lisäksi sovittelijan esitys palkantarkistuksista oli alalle ja palkkausjärjestelmän rakenteeseen sopimaton, sanoi Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

– Työnantajapuolen neuvottelutaktiikka on muuttunut Suomen nykyhallituksen linjauksiin pohjautuvaksi joustamattomaksi ja kovaksi sanelulinjaksi. Tästä kärsivät nyt yritykset, joiden näkemyksiä työnantajapuoli kuuntelee aivan liian vähän.

Lakko alkaa Paltan jäsenyrityksissä maanantaina kello 6 ja päättyy viikkoa myöhemmin. Lakon piiriin kuuluu noin 20 yritystä ja noin 2 500 sähköliittolaista.

Sähköliitto ilmoitti tänään myös uusista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat STTA:n ja Paltan jäsenyrityksiin. Niiden on määrä alkaa 17. toukokuuta.

Alan työehtosopimusneuvottelut ovat kestäneet jo useita kuukausia. Alalla on ollut voimassa ylityökielto helmikuun puolivälistä.