Saarikko: Keskusta on valmis lainsäädäntömuutoksiin, joilla voitaisiin torjua paremmin hybridivaikuttamista

Keskustan puoluevaltuusto

Keskusta on valmis lainsäädäntömuutoksiin, joilla Suomen rajalla pystyttäisiin nykyistä paremmin vastaamaan hybridivaikuttamisen kaltaiseen vihamieliseen toimintaan. Näin linjasi puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko keskustan puoluevaltuuston alussa pitämässään puheessa Rovaniemellä.

Uhka hybridivaikuttamisen mahdollisuudesta Suomen rajoilla on noussut eteen Valko-Venäjän ja Puolan rajatilanteen vuoksi.

Saarikon mukaan varautuminen hybridivaikuttamiseen on viisautta. Hän kuitenkin sanoi, etteivät piikkilangat ja muurit ole paras keino turvata rajojen loukkaamattomuutta.

– Matka Helsingistä Valko-Venäjän Minskiin on tismalleen yhtä pitkä kuin matka Helsingistä Rovaniemelle. Suomalaisilla on oikeus luottaa siihen, että rajaviranomaisillamme on kaikki tarvittavat välineet käytössään, hän sanoi.

Saarikko otti myös kantaa Puolan ja Valko-Venäjän tilanteen nostattamaan voimakkaaseen keskusteluun, jota on käyty muun muassa eduskunnan suuressa salissa. Perussuomalaiset tekivät aiheesta välikysymyksen.

Saarikon mukaan Suomen turvallisuuteen liittyvillä asioilla ei pidä elämöidä eduskunnan suuressa salissa. Riitaa ei pidä tehdä vain riidan vuoksi, hän korosti.

– Suomalaisen politiikan keskeisiin arvoihin on kuulunut parlamentaarinen yhtenäisyys ja keskinäinen ymmärrys siitä, että maamme turvallisuus ajaa kaiken muun edelle. Pieni maa ei pärjää, jos ulkopolitiikasta tulee rettelöintiä, hän sanoi.

Saarikko muistutti, ettei Valko-Venäjän hybridivaikuttamisen kohteena ole yksin Puola, vaan koko EU. Myös Suomi on EU:n ulkorajavaltio, hän sanoi.

– Parempia elinehtoja tavoittelevien ihmisten huijaaminen ja isoja maksuja vastaan kuljettaminen EU:n ulkorajoille kolmansista maissa on vihamielistä vaikuttamista. Tuhannet ihmiset ovat pelinappuloita, ihmisiä käytetään suorastaan aseina. Yhteys turvapaikanhakuun tai pakolaisuuteen on vähäinen, ellei olematon.

Saarikon mukaan on rehellistä myöntää, ettei EU ole kovin vahva toimija maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa. Siihen on myös helppo iskeä.

– Painotan, että EU:n sisärajojen vapaa liikkuvuus perustuu siihen, että ulkorajat pitävät. Olemme jo varautuneet ennalta monenlaisiin uhkiin ja valmiit vastaamaan niihin.