Saako valkoposkihanhia kohta syödä? – Myllykosken lakialoitteen on allekirjoittanut 112 kansanedustajaa

Eduskunta

Vasemmistoliiton satakuntalaisen kansanedustajan Jari Myllykosken laatimassa lakialoitteessa esitetään, että poikkeusluvalla ammutut valkoposkihanhet ja merimetsot tulisi voida käyttää hyödyksi.

Lakialoitteen on allekirjoittanut Myllykosken lisäksi 111 kansanedustajaa, eli sillä on enemmistön tuki. Lakialoite on lähetekeskustelussa eduskunnassa tänään tiistaina.

Tällä hetkellä ammutun linnun ottaminen haltuun edellyttää erillistä lupaa, eikä niitä ole juuri myönnetty.

– Luonnonsuojelulakia on tulkittu siten, että se edellyttää tällaisissa tilanteissa ruoan hävittämistä. Samalla olemme huolissamme luonnonvarojen kestävästä käytöstä, ja leipäjonot kiertävät kortteleita. Eikö tässä ole ristiriita? Hallitusohjelmaankin on kirjattu tavoite ruokahävikin pienentämisestä, Myllykoski huomauttaa tiedotteessa.

Valkoposkihanhia ja merimetsoja ammutaan tietyillä alueilla sato- ja kalavahinkojen estämiseksi.

Myllykosken mielestä on ”nurinkurista ja jopa moraalitonta”, ammutut rauhoitetut linnut pitää hävittää niitä hyödyntämättä.

Myllykosken mukaan lakialoitteen tarkoituksena on tuoda luonnonsuojelulakiin suoraselitteinen kirjaus, jonka perusteella jatkossa poikkeusluvalla ammutut valkoposkihanhet ja merimetsot saisi lähtökohtaisesti hyödyntää.

Lähetekeskustelun jälkeen lakialoite siirtyy valiokuntakäsittelyyn.