Ruotsin puolustusministeri ei halua ennakoida Trump-Putin-huipputapaamisen mahdollisia vaikutuksia

Tapaamisella voi olla vaikutuksia myös Itämeren turvallisuusympäristöön
Suurvaltajohtajien tapaaminen

Ruotsin puolustusministeri, sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist ei halua etukäteen arvioida, millaisia vaikutuksia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huipputapaamisella voisi olla Itämeren ja Euroopan turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

– Näitä kysymyksiä voi kommentoida vasta kokouksen jälkeen. En lähde spekuloimaan asialla, Hultqvist sanoi STT:lle Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla maanantaina.

Ruotsin toiseksi suurimman puolueen, maltillisen kokoomuksen puolustuspoliittinen vastaava Hans Wallmark arvioi, ettei Helsingissä pidettävä huipputapaaminen välttämättä tuo hyvää mukanaan.

– Riski on suuri, että asiat tapahtuvat ohi instituutioiden, kuten EU:n ja sotilasliitto Naton sekä pienten ja keskisuurten maiden, kuten Ruotsin ja Suomen. Toivon siis, ettei tapaamisesta tule isoja otsikoita, koska tämä olisi lähtökohtaisesti positiivisinta Euroopalle ja Natolle sekä maillemme, oppositiopoliitikko Wallmark sanoi STT:lle.

Puolustusministeri Hultqvist vakuuttaa, että Ruotsilla on ollut puolustuskysymyksissä vakaa suhde Yhdysvaltoihin yhtä lailla presidentti Barack Obaman kuin presidentti Trumpin kaudella.

– Viimeisen neljän vuoden aikana suhteemme Yhdysvaltoihin on kehittynyt. Harjoittelemme selvästi enemmän yhdessä kuin aiemmin.

Hultqvist pitää amerikkalaisten roolia Euroopan turvallisuudessa tärkeänä.

– Amerikkalaisten läsnäolo Baltiassa ja muualla Euroopassa on tärkeää, jotta tasapaino suhteessa Venäjään säilyy.

Puolustusministerin mukaan on lisäksi tärkeää säilyttää kansainväliset pakotteet, joita Venäjälle alettiin asettaa Krimin miehityksen jälkeen.