Rinne muutti SK:n haastattelussa kantaansa yhteisöveroon – Sipilä ihmettelee: ”Et kai ole perumassa tai katumassa viime kauden parasta päätöstä?”

Verotus

Et kai ole perumassa tai katumassa viime kauden parasta päätöstä työllisyyden, yrittäjyyden ja talouskasvun näkökulmasta, kysyy Juha Sipilä (kesk.) kollegaltaan Antti Rinteeltä (Sdp)Twitterissä.

Sipilä viittaa Suomen Kuvalehden haastatteluun , jossa Rinne joutuu jälleen kerran selittelemään vaalikeskustelun kuluessa muuttuneita kantojaan.

Rinne kertoo SK:n haastattelussa pitävänsä edellisellä hallituskaudella tehtyä yhteisöveron alennusta virheenä. Hän siis pyörtää aiemman Ylen vaalitentissä esittämänsä kantansa, että yhteisöveron alentaminen oli hyvä päätös.

– En sanonut niin, Rinne kiistää.

– Olen edelleen sitä mieltä, että sitä ei olisi pitänyt tehdä. Se missä olen ollut väärässä, on ollut se, mitä tuotolle tapahtuu, kun yhteisöveroa lasketaan. Olin siis väärässä, kun oletin, että verotuotto vähenee.

Fakta on, että verotuotto lisääntyi, vaikka yhteisöverokantaa alennettiin, Rinne myöntää. Silti alennusta ei olisi pitänyt tehdä.

– Ei ole järkeä murentaa veropohjaa tällä tavalla. Pitäisi estää verokilpailu eurooppalaisessa mittakaavassa ja vähintään Ruotsin kanssa miettiä sitä, ettei keskenään kilpailla, Rinne perustelee.

Myös eläkemaksujen osalta Rinteen linja on maksajalle tyly. Eläkemaksut olivat vuonna 1987 kolmetoista prosenttia työntekijän palkasta. Nyt ne ovat 24,4 prosenttia. Eläketurvakeskuksen tuoreen laskelman mukaan tämäkään ei enää riitä.

– Nostetaan eläkemaksuja niin kuin tähänkin asti. Sanoisin, että kannattaa tästä eteenpäin pikkuhiljaa nostaa maksua, hän vastaa SK:lle.