Riku Aalto: Kilpailukykysopimuksen kaatuminen ei olisi katastrofi Metalliliitolle

Kilpailukykysopimus

Kilpailukykysopimuksen kaatuminen ei olisi Metalliliitolle mikään katastrofi, sanoo liiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hän puhui sunnuntaina Metalliliiton liittokokouksessa Tampereella.

Aalto sanoo, että Metalliliitto on varautunut etenemään normaalin työmarkkinatavan mukaisesti ja neuvottelemaan syksyllä työnantajaliittojen kanssa. Aallon mukaan tällöin on mahdollista, että niin sanottua Suomen mallia sovelletaan jo syksyllä.

Suomen mallissa palkkakehitys määräytyisi vientiteollisuuden mukaan.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan on vaikea arvioida, mitä seurauksia kilpailukykysopimuksen kaatumisesta olisi poliittisesti.

Hän korosti, että sopimus olisi tärkeä myös SAK:n jäsenille ja oikeudenmukaisempi kuin hallituksen kaavailemat pakkolait.

– Jos sitä ei synny, hallitus hyvin todennäköisesti tekee vaikutuksiltaan vastaavia keinoja lakiteitse, Lyly sanoi Metalliliiton kokouksen avajaisissa.

–  Todennäköisesti pöytään nousisivat osa pakkolaeista, paikallinen sopiminen, työnantajamaksut, hallitusohjelman lisäleikkaukset ja niin edelleen. Kaikki ovat yksipuolisesti toteutettuina huonoja vaihtoehtoja työntekijöiden näkökulmasta,

Lyly ei usko, että hallitus kaatuisi kilpailukykysopimuksen mahdolliseen kaatumiseen.

–  Hallitus kaatuu, jos on kaatuakseen, ennemmin hallituksen sisäisiin erimielisyyksiin tai opposition välikysymyksiin, Lyly sanoi.

Metalliliiton liittokokous käsitteli sunnuntaina myös esitystä teolllisuusliittojen yhdistymisestä, johon puheenvuoroissa suhtauduttiin pääosin myönteisesti.

Liitto päättää kantansa hankkeen etenemiseen tiistaina. Metalliliiton, Teollisuusalojen ammattiliiton TEAMin, Paperiliiton ja Puuliiton on tarkoitus yhdistyä 270 000 jäsenen suurliitoksi ensi vuoden lopulla.

Liittokokous valitsee tiistaina myös liiton johdon ja hallinnon. Puheenjohtaja Riku Aaltoa on esitetty jatkamaan tehtävässään.